Справа про держзраду: експерекладач Гройсмана вийшов із СІЗО

 

Голосіївський суд Києва змінив запобіжний захід колишньому заступнику керівника протоколу прем’єрміністра України Станіславу Єжову, який обвинувачується в державній зраді: його випустили під цілодобовий домашній арешт.

Про це у Facebook написала прессекретар генпрокурора Лариса Сарган.

“Пам’ятаєте перекладача прем’єра, затриманого за обвинуваченням у держзраді? Вийшов під домашній арешт рішенням колегії суддів Голосіївського райсуду Києва, незважаючи на обґрунтовані заперечення прокурорів. Судді задовольнили клопотання адвокатів та змінили запобіжний захід Єжову з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт із застосуванням браслету. Вчергове подякуємо Конституційному суду за їхнє піклування за долі терористів та державних зрадників”, — написала Сарган.

Як зазначають в Генпрокуратурі, при цьому, у задоволенні клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою судом відмовлено, незважаючи на обґрунтоване обвинувачення у вчиненні особливо тяжкого злочину проти основ національної безпеки України та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що обвинувачений може вчинити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України (переховування від суду та слідства), та відсутність можливості запобігання цим ризикам шляхом застосування більш м’яких запобіжних заходів.

Водночас можливості оскарження таких рішень суду першої інстанції в апеляційному порядку чинним КПК України не передбачено, додали в Генпрокуратурі.

Там підкреслили, що ця ситуація стала можливою внаслідок прийняття Конституційним Cудом України 25.06.2019 рішення № 7-р/2019 у справі за конституційними скаргами Савченко Н.С. та інших про визнання неконституційними положення ч. 5 ст. 176 КПК України, яким передбачено, що запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України.

Як інформувала “Новинарня“, Служба безпеки України затримала Станіслава Єжова 20 грудня 2017 року за підозрою у роботі на російські спецслужби. Йому висунули обвинувачення у державній зраді, за це “світить” від 10 до 15 років позбавлення волі.

Раніше Єжов працював у посольстві України в США, а також в адміністрації президента. В управлінні протоколу Кабміну він відповідав, зокрема за переклад зустрічей з іноземними делегаціями. Єжов постійно супровджував прем’єра Володимира Гройсмана у закордонних поїздках.
За версією слідства, з допомогою спеціального обладнання чиновник збирав інформацію про діяльність урядових структур і передавав спецслужбам Росії. Інформацію він начебто пересилав на емейл-адресу користувача “Олена Прекрасна”.

Сам Єжов свою вину не визнає.

Читайте також:
Суд у справі про держзраду перекладача Гройсмана: Єжова завербували в Пітері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна