Що замість “*** твою мать”? Закон про дематюкацію: пояснення Богомолець, реакція соцмереж

 

Народний депутат України, колишній кандидат у президенти, медик-дерматолог Ольга Богомолець подала у Верховну Раду законопроект 10414 “Про протидію лихослів’ю”, або про “дематюкацію мови”.

“Та кількість лайки, яка присутня в публічному просторі, є неприпустимою. Цей законопроект я подала не як політик, а як лікар”, – пояснила Богомолець у коментарі в кулуарах парламенту.

“Лихослів’я ґвалтує наше щоденне життя, відтак вважаю за потрібне захистити майбутнє України, культуру мислення і мови від ненормативної лексики”, – зазначила вона у “Фейсбуці”, додавши, що потрібно “принаймні спробувати”.

Богомолець розповіла, що закон не впливає на життєвий простір громадян – він виключно про публічних осіб, публічний простір і ЗМІ.

Законопроект передбачає створення визначення лихослів’ю, алфавітного порядку тих слів, які не можна вживати у публічному просторі й власне визначення “публічні особи”.

Богомолець розповіла, що передбачається спеціальний компонент щодо ЗМІ, де замінюють літеру значками, але від цього значення слова не змінюється.

Законопроектом передбачаються адміністративні штрафи, що будуть накладатися: на ЗМІ – 10% від ліцензійного збору, на фізичну особу – штрафи від 3 до 7 неоподаткованих мінімумів або виправні роботи з відрахуванням частини заробітку.

ЗМІ, в разу ухвалення закону Богомолець, будуть нести відповідальність за “продукт” із лайкою. Виплати штрафів будуть йти в Український культурний фонд.

“Хочете лаятися – лайтесь українською. Українська лайка є цікавою і не принижує гідність людини. Українці ніколи не вживали лайку “нижче поясу””, – додала народний депутат.

У соцмережах законопроект викликав хвилю обговорень. Як зазначає “Укрінформ“, люди намагаються стримати себе, але вдається не всім.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна