Закупівлі в Міноборони зупинилися, зимової форми не буде, – Бірюков

 

Через обшуки й виїмки документів, які провели слідчі Державного бюро розслідувань у Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, зупинилися закупівлі в Міноборони та опинився під загрозою пошив зимової форми для війська.

Як передає “Новинарня“, про це заявив колишній радник міністра оборони Юрій Бірюков, в якого проводили обшуки разом із працівниками ГУРСМЗ.

“Я ж не жартував – закупівлі в МО призупинені, приймання всієї номенклатури речового забезпечення зараз неможливе – вилучена ВСЯ документація в оригіналах. А бізнесмени в нас живуть на “коротких” грошах, їм для пошиву зимової форми потрібні обігові кошти. Які їм не платять за пошиту зараз літню форму”, – написав Бірюков у “Фейсбуці” 30 червня.

“Якщо зараз за кілька днів не повернуть документацію – зимової форми не буде”, – наголосив він.

Він звернув увагу не те, що ДБР, звітуючи про порушені кримінальні провадження щодо завищених цін на закупівлю неякісних бронежилетів “Темп”, оприлюднило фото з випробуванням на пластиліні. Тобто ДБР переплутало експериментальну модель бронежилета, яка ще не закуповувалася, із базовою, що вже більше п’яти років постачається всім силовикам.

“Немає ніяких контрольних випробувань, які показали б проблеми”, – додав він.

Напередодні Бірюков заявляв, що з 27 червня Міністерство оборони України не має права купувати чи брати на склади жодного елемента речового забезпечення.

Як інформувала “Новинарня“, 26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.

Як стало відомо, обшуки проходили в приміщеннях Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ одночасно з обшуками в домівках генерала Дмитра Марченка, інших офіцерів ГУРСМЗ, у заступника міністра оборони генерала Олега Шевчука, вдома у радника міністра оборони Юрія Бірюкова, на фірмах-постачальниках, а також у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ.

Як розповів на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.
Труба розповів, що слідчі відомства протягом двох місяців розслідують кримінальну справу за фактом закупівлі непридатного до використання речового майна для Збройних сил — бронежилетів, наметів, одягу — за завищеними цінами.
“За нашою інформацією, три з п’яти бронежилетів прострілюються. Закуплено 100 тисяч комплектів військової форми за завищеними цінами. Лише вартість одного елементу одягу завищена на суму близько 10 млн грн. Було закуплено намети, які непридатні для використання, і перелік таких незадовільних речей, закуплених для ЗСУ, досить великий”, – заявив Труба.
За версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилети “Темп”, входять один з керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.
За попереднім висновком ДБР, ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 млн грн та поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

Екс-заступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юрист Андрій Портнов заявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військових.

Партія “Європейська солідарність” розцінює дії ДБР “як спробу дискредитаціїколишнього і нинішнього командування однієї з найкращих частин Збройних сил України та намаганням послаблення її боєздатності”.

“Євросолідарність” вважає, що “реваншисти уже не приховують: вони мають безпосередній вплив на нову владу та контролюють правоохоронні органи”.
“Крім того, оскільки колишній командир 95-ї бригади Герой України Михайло Забродський, як і Юрій Бірюков, входить до передвиборчого списку партії, ми розцінюємо сьогоднішні обшуки також як демонстраційно-показовий тиск на “Європейську солідарність”, – заявили в партії Порошенка.

Читайте також:
ДБР розслідує вісім проваджень щодо Порошенка, – Труба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна