Владика Святослав обговорить із Папою Франциском статус патріархату для УГКЦ

 

Глава Української греко-католицької церкви, верховний єпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) має намір обговорити з Папою Римським Франциском статус патріархату для УГКЦ.

Про це він розказав в інтерв’ю РІСУ, що вийшло друком 28 червня.

Відповідаючи на запитання про те, що “Папа Франциск запрошує архієреїв УГКЦ на зустріч – чи розглядатиметься статус патріархату для УГКЦ?” – Блаженніший Святослав сказав: “Безумовно, ми будемо говорити без табу. Ми отримали сюрприз, тобто спілкування на найвищому рівні. Це буде щира розмова про всі важливі питання. Раніше я просив Святішого Отця, щоб з його боку ми отримали сигнал підтримки нашій Церкві, зокрема інституційної”.

За його словами, спосіб існування УГКЦ вже фактично відповідає способу існування патріарших структур.

“Для нас патріархат — це не є лише якийсь титул чи звання, а передусім спосіб існування. Нещодавно ми мали інтронізацію нового митрополита для США. Він був обраний на Синоді єпископів УГКЦ, і саме цей вибір благословив Папа. Глава Церкви приїхав його ввести в уряд, відповідно до Кодексу канонів Східних церков, та показати, що ми функціонуємо як патріарша Церква”, – розповів глава Греко-католицької церкви.

“Очевидно, що ми є в сопричасті з Апостольською столицею, але центр глобальної єдності нашої Церкви відбувається через предстоятеля. Тому наші єпископи з усього світу відповідають не лише за свою єпархію, але за всю нашу Церкву в усьому світі. Тобто, коли потрібно обрати нового єпископа для Австралії, то наші єпископи з усього світу шукають найкращого кандидата і голосують за цей вибір. Тож це є спосіб існування як патріаршої Церкви“, – пояснив Святослав.

Окрім того, за словами Святослава, миро для всієї УГКЦ освячується в Києві, а не у Ватикані.

“Тому ми кажемо, що патріархат будується, бо він не дається, а його визнають. З нашого боку ми робимо все для того, щоб функціонувати як патріарша Церква. А питання визнання (не створення чи проголошення) – це є питання, яке належить до рішення Вселенського архієрея, і ми поважаємо свободу його рішення”, – наголосив Блаженніший Святослав.

Також глава УГКЦ зазначив, що “ми просимо його (Папу) про це на кожній зустрічі”.

Читайте також:
Єднання УГКЦ з ПЦУ є реальним. Про співпрацю з Епіфанієм уже домовилися, – Святослав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна