У готелі в Греції адміністрація зірвала прапори українських туристів. КОМЕНТАРІ

 

Близько 30 дітей з українського дитячо-сімейного клубу “Я да Вінчі” у Греції погрожували виселити з готелю Bomo Calamos Beach Hotel через вивішені на балконах прапори: державний синьо-жовтий, червоно-чорний та прапор клубу.

Про ситуацію, яка спричинила обговорення в туристичних і турпрофільних спільнотах, повідомила на своїй сторінці у “Фейсбуці” керівник клубу Наталія Подоляк. Резонансу подія набула після публікації на сайті “ТСН“.

За словами Подоляк, яка супроводжувала групу, за їх відсутності працівники готелю зайшли до їхніх номерів і зняли прапор України, ОУН-УПА та стяг дитячого клубу.

“Поки ми з групою були на екскурсії, персонал готелю, за вказівкою директора, взяли ключі від наших номерів, зайшли в номери, і познімали всі прапори. По приїзді, я була шокована, почала розбиратись, що був за акт агресії, на що мені відповіли, що я порушила закон Греції. Пізніше я взнала, що таких законів немає, про це і сказала, а відповідь прозвучала, що це приватний готель і в нього свої закони”, – йдеться в дописі Наталі, який вона згодом закрила від загального доступу.

За її словами, персонал аргументував свої дії тим, що на українців скаржилися інші відвідувачі, адже “іншим туристам неприємно це бачити“.

Однак, за словами Подоляк, цим усе не закінчилося, і групі пригрозили виселенням за дві доби до кінця відпочинку.

“Через пару годин мене покликали до телефону і сказали, що директор готелю виганяє мене разом із всіма дітьми на вулицю (нам до кінця відпочинку залишалось дві доби), але поверне гроші за останню добу. Ми відреагували всі одне одному, але вирішили ніяких кардинальних дій не робити, так як не на своїй землі й повністю незахищені, адже персонал з директором готелю були в тісному союзі з представниками туроператора Mouzenidis Travel (які й робили всі ці беззаконні дії)”, – розповіла жінка.

В останній день перебування групи в готелі з’явився представник туроператора в Греції, який представився Спартаком і заявив,  що в нього “є наказ від керівництва їх виселити”. За словами чоловіка, “мешканці були незадоволені червоно-чорними прапорами, які асоціюються з націоналізмом та фашизмом“, а персонал не став розбиратися і познімав одразу всі стяги.

“Розмова закінчилась тим, що нам побажали щасливої дороги й щоб мене з моєю групою більше в цьому готелі не бачили. На ранок, на сніданку, нам голосно шипіли в спини “как же мы ненавидим вас, хохлов“, – зазначила керівниця клубу.

Відео розмови зі Спартаком Наталія також опублікувала на своїй сторінці, але невдовзі видалила чи закрила. У коментарі ТСН.ua вона розповіла, що директор розвитку Mouzenidis Travel Україна Альберт Ованесов попросив її видалити публікацію, адже “вже йде міжнаціональна ворожнеча” та пропонував “залагодити все особисто”.

Сам Ованесов запевнив видання, що така ситуація сталася вперше і вони “намагаються у всьому розібратися і сподіваються, що конфлікт буде вичерпано”.

“Поки незрозуміло, що там взагалі було, адже потрібно вислухати обидві сторони конфлікту. Ми відправили запит своїм грецьким колегами та будемо очікувати на відповідь, аби заспокоїти ситуацію та розібратися. Це взагалі нонсенс для оператора і ми завжди були аполітичними”, – розповів директор розвитку Mouzenidis Travel Україна.

Bomo Calamos Beach Hotel, де стався інцидент, розташований в Аттіці (приблизно за 50 км від Афін)

У коментарі російському порталу TourDom генеральний директор холдингу Mouzenidis Travel Александр Цандекіді пояснив, що прапори були зняті з балкону відповідно до внутрішнього розпорядку готелю, в якому “заборонено будь-які прапори, крім грецького та прапора Євросоюзу на вході”.

“В готелі відпочивають туристи з багатьох країн, тому ця заборона цілком виправдана”, – вважає Цандекіді.

Він також запевнив, що прапори були зняті під час прибирання номера і “все пройшло спокійно, без скандалу й претензій з боку туристів.

“І, звісно, ніхто нікого не виселяв. Це в корені суперечить політиці нашої компанії. Українці відпочивали з 10 по 20 червня і виїхали, коли їхній тур закінчився”, – стверджує представник туроператора, який пообіцяв надіслати “претензійні листи” всім ЗМІ, які опублікували протилежну інформацію.

Тим часом як звичайних туристів, так і представників турбізнесу в Україні та інших країнах ця ситуація схвилювала, адже вивішувати на балконах готелів прапори своїх держав, улюблених футбольних клубів тощо – звична практика для туристів на відпочинку.

“Туристи з різних країн часто вивішують свої прапори на балконах готелів, і досі це не було злочином”, – наголошує в коментарі українському сайту Turprofi директор компанії “Аполло-тур” Андрій Демура. Він підкреслює: в даній ситуації найкращий вихід для керівництва готелю, в якому стався цей інцидент, – виступити із заявою і пояснити свою версію подій.

“Писаних правил, які б забороняли туристам у Греції демонструвати свою належність до певної нації, немає. У конституції будь-якої країни записане правило кожної людини на самоідентифікацію”, – зауважує  директор “Дрім тревел” Ольга Михайличенко.

“До речі, червоно-чорний прапор не заборонений у жодній країні світу. Але завжди є людський фактор. Хтось собі щось там напридумував – і ось вам висмоктаний з пальця міжнародний скандал”, – припускає експерт.

За словами Михайличенко, на даний момент Україна – єдина країна, турпотік з якої демонструє стабільне зростання в Греції. Тому, мовляв, греки дуже цінують українських туристів і ця ситуація є досить дивною.

Також усі представники туристичного бізнесу одностайно погоджуються, що в будь-якій ситуації адміністрація готелю має ставитися до всіх туристів з повагою. І навіть у випадку потенційного скандалу з іншими гостями (адже швидше за все, на українські прапори поскаржилися туристи з Росії), готельні працівники не мали права самовільно знімати прапори з балкону українців, а хіба що попросити їх самих зробити це добровільно.

Водночас Наталія Подоляк запевняє, що за вісім днів перебування в готелі ніхто до неї “з жодними проханнями не підходив”, і спілкування з персоналом готелю “було достатньо позитивним”.

Mouzenidis Travel – провідний туроператор за напрямком Греція на пострадянському просторі. Головний офіс компанії, заснованої 1995 року, розташований у Салоніках (Греція).
Регіональні представництва туроператора є в Україні, Росії, Білорусі, Молдові, Казахстані, Латвії, Естонії, Грузії, Вірменії, Румунії, Сербії, Болгарії, Польщі, Угорщині, Німеччині, Італії та на Кіпрі.

Читайте також:
У Туреччині помер український турист, якого побив росіянин. ОНОВЛЕНО

У Туреччині арештували росіянина Похвального, який убив туриста з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна