ДБР блокує постачання спорядження в армію, – Міноборони

 

Через те, що прокурор та оперативники Державного бюро розслідувань вилучили оригінали документів та зразки продукції, Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил не може проводити закупівлі для армії.

Про це заявив під час брифінгу в четвер, 27 червня, начальник цього підрозділу генерал-майор Дмитро Марченко.

«В нас були вилучені як оригінали документів, так і зразки та еталони, робочі зразки і, відповідно, всі електронні носії інформації. Про що це говорить? Що повністю паралізована робота нашого Головного управління – ані видати висновок на проведення торгів, ані отримати готову продукцію ми зараз не можемо фізично», – сказав він.

За словами очільника Управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, це фактично зупиняє постачання засобів захисту до армії.

«Скільки це триватиме, ми не знаємо. Але на сьогодні ми нічого робити не можемо. Ми просили залишити оригінали документів, зразки та еталони, нас не почули, сказали: це не нам вирішувати», – заявив Марченко.

Адвокат Володимир Охріменко, також присутній на брифінгу, вказав на низку порушень, нібито допущену представниками ДБР під час обшуку. За його словами, у визначенні суду щодо обшуку не були вказані імена осіб, які були уповноважені обшук здійснювати.

Також, стверджує Охріменко, документи, вилучені під час обшуку, не були вказані в переліку, наданому судом.

«Суд дав конкретний перелік документів, які вони мали право вилучити. Замість цього були вилучені оригінали документів, які зараз не дозволяють Управлінню займатися своєю подальшою діяльністю, гальмують забезпечення Збройних сил України і невідомо, коли документи будуть повернуті і коли ця діяльність поновиться», – сказав він.

Охрименко додав, що обшук здійснював не тільки прокурор, а й оперативники, хоча вони для цього повинні мати доручення від прокурора чи слідчого на проведення слідчих дій.

«Таких доручень нам ніхто не надавав. Якщо підсумувати, порушень було набагато більше», – стверджує правник.

Представники Міністерства оборони також прокоментували інформацію директора ДБР Романа Труби щодо того, що бронежилети, закуплені для військових, прострілюються. За даними відомства, жодна з чотирьох сертифікованих лабораторій, які можуть перевіряти якість бронежилетів, не здійснювали таких випробувань останнім часом.

«Майно з партії, яка була озвучена, не виймалося, не заарештовувалося, не перевірялося. Відповідно, підстав заявляти про те, що три з п’яти бронежилетів партії 2019 року, яка відгружалася – це не відповідає дійсності», – сказав представник Міністерства.

Як інформувала “Новинарня“, 26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотирьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.
Як розповів на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.
Труба розповів, що слідчі відомства протягом двох місяців розслідують кримінальну справу за фактом закупівлі непридатного до використання речового майна для Збройних сил — бронежилетів, наметів, одягу — за завищеними цінами.
“За нашою інформацією, три з п’яти бронежилетів прострілюються. Закуплено 100 тисяч комплектів військової форми за завищеними цінами. Лише вартість одного елементу одягу завищена на суму близько 10 млн грн. Було закуплено намети, які непридатні для використання, і перелік таких незадовільних речей, закуплених для ЗСУ, досить великий”, – заявив Труба.
За версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилети “Темп”, входять один з керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.
За попереднім висновком ДБР, ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 млн грнта поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

Екс-заступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юристАндрій Портновзаявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військових.

Партія “Європейська солідарність” розцінює дії ДБР “як спробу дискредитації колишнього і нинішнього командування однієї з найкращих частин Збройних сил України та намаганням послаблення її боєздатності”.

“Євросолідарність” вважає, що “реваншисти уже не приховують: вони мають безпосередній вплив на нову владу та контролюють правоохоронні органи”.
“Крім того, оскільки колишній командир 95-ї бригади Герой України Михайло Забродський, як і Юрій Бірюков, входить до передвиборчого списку партії, ми розцінюємо сьогоднішні обшуки також як демонстраційно-показовий тиск на “Європейську солідарність”, – заявили в партії Порошенка.

Читайте також:
“Обшукували офіцерів, які 4 роки ламали схеми”: Бірюков про “реванш руками ДБР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна