Регіонали, сепари, волонтери, бізнесмени. Хто вони – перші вісім голів ОДА від Зеленського

 

Кабінет Міністрів на засіданні в середу, 26 червня, підтримав призначення на посаду вісьмох нових голів обласних державних адміністрацій, яких напередодні запропонував президент Володимир Зеленський.

Про це після засідання Кабміну заявив представник президента в уряді Андрій Герус, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Усі вісім подань було підтримано”, – сказав Герус.

За його словами, рішення були не одностайні, бо деякі члени уряду голосували проти всіх кандидатур.

Раніше список запропонованих кандидатур опублікував у Facebook віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

В оприлюдненому списку – такі кандидатури:

  • Кириленко Павло Олександрович – на посаду голови Донецької ОДА;
  • Бондаренко Ігор Самійлович – на посаду голови Закарпатської ОДА;
  • Бно-Айріян Михайло Каренович – на посаду голови Київської ОДА;
  • Комарницький Віталій Мар’янович – на посаду голови Луганської ОДА;
  • Мальський Маркіян Маркіянович – на посаду голови Львівської ОДА;
  • Андрейчиков Андрій Олександрович – на посаду голови Одеської ОДА;
  • Гусєв Юрій Веніамінович – на посаду голови Херсонської ОДА;
  • Шевченко Ігор Юрійович – на посаду голови Черкаської ОДА.

Претендент на посаду голови ОДА Київщини Михайло Бно-Айріян – заступник директора ДП “НЕК “Укренерго” з комунікацій та міжнародного співробітництва (із 2016 року). У 2009-2011 роках він працював на посаді третього, а згодом другого секретаря посольства України в Росії, відповідав за питання двостороннього співробітництва у сфері паливно-енергетичного комплексу. Надалі, за часів президента Януковича, став помічником міністра закордонних справ України, представника команди “регіоналів” Костянтина Грищенка, радником його як віце-прем’єр-міністра (із 2013 року), виконавчим секретарем Ради експортерів при МЗС України. Має дипломатичний ранг – радник першого класу.
У 2015-2016 рр. працював на різних посадах за напрямом європейської інтеграції в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Брав участь у конкурсі на посаду голови Житомирської ОДА (третє місце).
Минулого року на керівній посаді в “Укренерго” заробив 3,4 млн грн.
Імовірно, одногрупник голови партії “Слуга народу” Дмитра Разумкова по Інституту міжнародних відносин.

Віталій Комарницький, схвалений на посаду глави Луганської обласної державної та військово-цивільної адміністрації, – колишній член Партії регіонів (на порушення закону “Про міліцію”), ректор Луганського державного унiверситету внутрiшнiх справ імені Е.О. Дідоренка. У 2014 році в складі фракції “Регіонів” Комарницький у Луганській облраді голосував за визнання нелегітимними сформованих після Майдану органів державної влади та заклик звернутися до Росії за допомогою.
За даними ЗМІ, лише у вересні 2014 року Комарницький виїхав з окупованого Луганська на територію, контрольовану ЗС України.
26 грудня 2014 року на сайті т.зв. “МВС ЛНР” була опублікована інформація, що Комарницький у період бойових дій “позиціонував себе прихильником молодої Луганської Народної Республіки”.
Комарницький, за повідомленнями ЗМІ, нібито спирається на підтримку директора “Квартал-Концерту” Максима Ткаченка.

Павло Кириленко, який має стати головою ОДА/ВЦА Донеччини, – прокурор. Народився в 1986 році в Донецькій області, в 2008 році закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого в Харкові. Свою кар’єру починав з помічника прокурора, потім став прокурором відділу, заступником прокурора, прокурором і начальником слідчого управління прокуратури. У вересні 2017 року Кириленко був призначений новим військовим прокурором Ужгородського гарнізону.

Юрій Гусєв (кандидат, затверджений на Херсонщину) був заступником міністра оборони України у 2014-2016 рр., головою Ради реформ у Міноборони, один з ініціаторів “волонтерського десанту” в МОУ.
Раніше, у 2009-2014 рр., був керівником групи радників міністра економіки, директором департаменту національних проектів, радником міністра фінансів, балотувався від “Команди озимого покоління”, у 1999 р. – радником голови Херсонської обласної державної адміністрації з питань молодіжної політики тощо.
Голова Херсонського земляцтва в Києві, де фігурують також фігуранти “справи Гандзюк” Мангер, Гордєєв і Рищук – Гусєв виписував їм відзнаки вже після убивства Каті.
Гусєв значився 41-м номером у списку на вибори від партії “Слуга народу”, але був перекинутий на “губернатора” ХерсонОДА.

Претендент на пост глави Львівської ОДА Маркіян Мальський – голова західноукраїнської філії юридичної фірми Arzinger, почесний консул Австрії у Львові, син декана факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Франка.
Член правління Української арбітражної асоціації та Координаційної ради регіонального офісу Європейської бізнес-асоціації.
Спеціалізується на наданні юридичної підтримки в інвестиційних проектах (нерухомість, комерційні, корпоративні справи), а також представництві в судових органах України інтересів клієнтів і вирішенні спорів в порядку міжнародного комерційного та інвестиційного арбітражу.

Схвалений на Одеську область Андрій Андрейчиков – підприємець, отримував вищу освіту в Одеському національному університеті ім. Мечникова. Уродженець Риги (Латвія). Дитинство провів у Рибниці (Придністров’я, Молдова). Там же починав свою трудову діяльність слюсарем на Молдовському металургійному заводі.
Із травня 2003 року є директором ТзОВ “Балкер”, також – керівник ГС “Українська асоціація вторинних металів та ресурсів”, один із засновників ТОВ “Мисливець-2007” (9% власності), володіє 30% ТОВ “Інтертелех”, що займається оптовою торгівлею.
Підприємство “Балкер” є постійним постачальником побутового брухту на Молдавський метзавод, що в невизнаній “Придністровській республіці”.
Одним із співзасновників “Мисливець-2007” є Сергій Кушнір, який, за даними “Думської”, – соратник втікача-сепаратиста Ігоря Маркова. Кушніра засудили за спробу вчинення проросійського заколоту бізнесменом Дмитром Черепом на колишнім нардепом Олексієм Козаченком.
За минулий рік він отримав дохід понад 3,054 мільйони гривень.

Претендент на Черкащину, бізнесмен Ігор Шевченко має квартиру в Росії, набуту вже в липні 2017 року, а також частину нежитлового приміщення і земельної ділянки в Росії, набуті у червні 2017 року. Цими об’єктами він володіє спільно із ставропольськими бізнесменами Андрієм Лунєвим та Михайлом Арзімановим.
Шевченко – власник ТОВ “Легкий експорт плюс” та “Hermes – Shevchenko Igor”, що зареєстрована в італійському місті Ріміні.
За 2018 рік він отримав дохід від підприємницької діяльності у 838754 гривень. У готівці зберігає більш ніж півмільйона євро.

Бізнесмен із Мукачева Ігор Бондаренко (Закарпаття) – офіційно безробітний, насправді – власник кав’ярень і кондитерських, уродженець Криму. Він задекларував право власності на ТОВ “Конфакто”, по 25% від ТОВ “СІВІ” та “ЮГА-М”. У готівці вони з дружиною зберігають 184 тис дол, 110 тис євро і 210 тис грн.

Нагадаємо, 11 червня президент Володимир Зеленський звільнив та відсторонив від посад 15 голів ОДА. 24 червня президент  Зеленський звільнив з посад голів держадміністрацій також Житомирської, Рівненської, Черкаської областей.

Читайте також:
Зеленський призначив т.в.о. голів двох ОДА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна