“Щоб асоціювати все російське з горем”: навіщо бойовикам легенда про обстріл фосфорними мінами з боку “Азову”

 

Влад Волошин
АрміяInform

Проросійські бойовики на Донбасі вкотре підняли тему застосування українськими військовими заборонених видів озброєння, зокрема фосфорних боєприпасів. Так званий “рупор” їхньої “народної міліції” Едуард Басурін з регулярністю раз на півроку повідомляє складену ще на початку червня 2014-го року “методичку”, що наші бійці обстрілюють населені пункти, розташовані на непідконтрольній їм території, саме фосфорними боєприпасами.

Викривлена логіка брехунів

Цього разу звинувачення висунули до полку “Азов”, який нібито кілька днів поспіль інтенсивно обстрілював селище Доломітне поблизу Горлівки. До звинувачень додали ще й фото осколків 120-мм мінометної міни, яку буцімто знайшли саме в цьому районі.

Бойовики стверджують: це осколки саме фосфорного боєприпаса, і його положення вказувало на те, що прилетів він з позицій “Азову”.

Басурін заявив: “После интенсивных обстрелов населенного пункта Доломитное, который на текущей неделе четыре раза подвергся минометному обстрелу, обнаружена часть 120-мм мины, начиненная фосфором… Положение найденного боеприпаса указывало на то, что он был выпущен с позиций подразделения полка “Азов»”.

Російські ЗМІ, посилаючись на такі заяви, швидко розтиражували цю відверту брехню, але подібні “інформвкиди” жодного разу не мали свого підтвердження. Зокрема і в згаданому випадку: ні сам вигляд уламків боєприпасу, ні доцільність його застосування саме по цілях, які там є, не може говорити про те, що міна була начинена білим фосфором.

По-перше, згідно з міжнародним законодавством, фосфорні боєприпаси дозволені до застосування по військових об’єктах. Однак, відповідно до Протоколу III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї, фосфорні заряди заборонено використовувати всередині або поблизу населених районів.

Тобто якщо ці осколки, за твердженням Басуріна, “знайшли” біля населеного пункту, то це означає, що українські військові в жодному випадку не пішли б на такий крок. Адже якби подібне “застосування” зафіксували міжнародні спостерігачі (а вони останнім часом доволі ретельно все фіксують), то Україна отримала б серйозні санкції від Заходу, бо цивілізований світ, декларуючи заборони, їх дотримується.

А такий “розклад карт”, у свою чергу, нам дуже недоречний. Через одну міну, якою нічого не “вирішити” на полі бою, втратити підтримку союзників… Де логіка? 

Їдкий дим роспропаганди

Тому жоден начальник, починаючи від командира мінометного розрахунку й закінчуючи керівником ООС, не віддав би таке розпорядження. Та й вигляд цих осколків свідчить про те, що боєприпас не міг бути начинений фосфором.

Навіть російська “Вікіпедія” вказує: “При горении белый фосфор развивает температуру до 1300 °C. Температура горения фосфорных боеприпасов зависит от ряда условий (тип используемых боеприпасов, температура и влажность воздуха и т. д.) и составляет 900—1200 °C. Температура горения зажигательных боеприпасов с зарядом из белого фосфора и горючего вещества составляет 800—900 °C. Горение сопровождается обильным выделением густого едкого белого дыма и продолжается до тех пор, пока не прекратится доступ кислорода”.

Простіше кажучи, якби цей боєприпас спеціально не загасили великою кількістю води чи сульфатом міді (бо саме так треба діяти, щоб вгамувати пожежу від фосфорного б/п), то осколки просто згоріли б від вогню. Але ж чому тоді ми не бачили повідомлень про такі “гасіння” і “пожежі”? Тим паче, такі інциденти надто полюбляють готувати а потім – і смакувати ними роспропагандисти… А тому, що їх просто не було!

По-друге, щодо неможливості Україною застосовувати фосфорні боєприпаси. У нас просто їх немає.

Як розповідають експерти (і це підтвердив той самий Басурін, коли брехав про таке “застосування” в грудні 2017-го року), ці боєприпаси є на озброєнні наших партнерів, країн НАТО, але передача їх Україні фактично неможлива.

“Такі боєприпаси не експортуються, адже підпадають під певні обмеження, тому, говорити про те, що вони могли нам бути передані, навряд чи є правдою” – заявив в грудні 2017-го року в інтерв’ю “Радіо Свобода” військовий експерт Сергій Згурець.

Як застосувати те, чого немає?

З того часу в обмеженнях щодо передачі озброєнь нічого не змінилось, і Україна, звичайно ж не змогла ні придбати ні від когось отримати такі боєприпаси. Тож і застосувати їх не могла.

Вкотре запускаючи подібну неправду в інформаційний простір, ворог на цей раз поставив собі нову мету. Він розуміє, що довести світовій спільноті тут нічого не вдасться. Не вийде навіть переконати свою вато-аудиторію в тому, що українці почали палити прифронтову зону “фосфором”. Але тут головна ціль роспропаганди – активне просування в маси нової ідеології: “укри” будуть сильно й потужно бити по житловим кварталам та цивільних об’єктам саме під час релігійних і державних свят, у ті моменти, коли “народ Донбасу має духовне єднання з Росією” (“Смысл и ментальный посыл в том, чтобы ассоциировать всё Российское и всё Русское у людей Донбасса с горем”).

Тематичні групи в соцмережах вже активно “підхопили” і тиражують цей “посил”…

Читайте також:
Бойовики перед засіданням ТКГ у Мінську активізували бойові дії
і пропаганду проти ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна