В Одесі на кінофестивалі представлять однойменний фільм про тральщик “Черкаси”

 

«Черкаси» ‒ перший художній повнометражним фільм, заснований на реальних подіях на озері Донузлав й українському півострові під час його анексії російськими окупантами. Прем’єра стрічки відбудеться на одеському Міжнародному кінофестивалі з 12 до 20 липня.

Про це інформує пресслужба оборонного відомства.

Кінопроект розповідає про епічну історію спротиву легендарного екіпажу морського тральщика «Черкаси» Військово-Морських Сил ЗС України весною 2014-го, які чинили опір на озері Донузлав та неодноразово проривались з оточення.

Головна ідея фільму ‒ відтворити в хронологічній послідовності всю історію, яка відбувалась з «Черкасами», а головне — через кіномистецтво відобразити незламність, силу духу та відданість Батьківщині українських військових моряків.

Зйомки кінострічки проходили переважно на локаціях в Очакові, адже ландшафт Кінбурнської коси та берегової лінії Очаківщини дуже схожі на береги кримського озера Донузлав. Знімали фільм і в Одесі та невеличкому селі під Києвом.

Головним консультантом фільму став колишній командир морського тральщика «Черкаси», а зараз офіцер Командування ВМС ЗС України капітан 2 рангу Юрій Федаш.

Крім того, у фільмі роль акторів виконують справжні військові моряки, які тримали оборону на кораблі навесні 2014 року. Постановкою трюків у кінострічці займався легендарний каскадер Олександр Філатов, який працював майже у 500 фільмах, зокрема: «Тарас Бульба», «Стріли Робін Гуда», «Будинок літаючих кинджалів» та багато інших.

Слід зазначити, що екіпаж морського тральщика «Черкаси» під час російського вторгнення до Криму до останнього тримав оборону та не здавався. 24 березня 2014 року після захоплення російськими військовими великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський», «Черкаси» залишався єдиним військовим кораблем на озері Донузлав під українським прапором.

25 березня ввечері російські окупанти захопили корабель. Штурм здійснювався за допомогою двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів. Він тривав понад дві години.

Читайте також:
Презентовано трейлер фільму “Черкаси” – про тральщик ВМСУ, який до останнього не здавався окупаційним військам РФ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна