У Литві двох громадян засудили за шпигунство на користь Росії

 

Окружний суд у литовському місті Шауляй визнав двох громадян Литви винними у шпигунстві на користь Росії і засудив кожного до чотирьох років і дев’яти місяців ув’язнення.

Про це в четвер, 20 червня, інформує “Радіо Свобода”.

Імена засуджених не названі. Відомо, що один із них 1961 року народження, інший – 1966 року. Під час обшуків у них знайшли близько шести з половиною тисяч євро. За даними слідчих, засуджені могли за гроші передавати інформацію організації, яку підозрюють у шпигунстві. Під час досудового розслідування з’ясувалося, що організація цікавилася документами литовської військової авіабази.

Засідання суду відбувалися в закритому режимі. Обидва засуджених раніше визнали свою провину. Їх затримали в грудні 2017 року. Тоді спецслужби Литви зафіксували передачу даних іноземній розвідці.

Зазначимо, що в останні роки в Литві неодноразово фіксувалися випадки шпигунства на користь Росії. У квітні 2019 року суд Литви засудив до семи років в’язниці жителя Клайпеди за шпигунство на користь Росії. За даними прокуратури, громадянин Литви Роман Шушель збирав інформації про військові та інші стратегічні об’єкти країни. Свою провину він не визнав.

У березні 2016 року громадянина Литви засудили до 12 років позбавлення волі за передачу інформації російським спецслужбам. У 2015 році за підозрою в шпигунстві було арештовано відразу кілька людей, в тому числі громадян Росії. Російське МЗС неодноразово заявляло, що шпигунські скандали є проявом русофобської політики Вільнюса.

Читайте також:
У Литві на сім років посадили шпигуна, який працював для РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна