“Приховування злочину”: що замовчують про вбивство 5-річного Кирила

 

Мустафа Найєм
позафракційний народний депутат, колишній журналіст

(FB)

У мене погані новини про хід розслідування трагедії в Переслав-Хмельницькому. Щойно (близько 17-ї години 5 червня. – “Н”) закінчилося засідання парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів, на яке були запрошені голова Національної поліції, керівництво Держбюро розслідувань і представники МВС та ГПУ.

Нагадаю, розслідування самого факту злочину проводить Державне бюро розслідувань. До їхньої роботи зараз найбільше запитань.

По-перше, слідчі ДБР досі не задалися питанням, чому рентгенологічне  обстеження малюка було проведено через шість годин після надходження його в лікарню, хоча, згідно з протоколами, таке обстеження має проводитися одним із перших.

По-друге, величезна кількість питань щодо відмови підозрюваних пройти експертизи на вміст алкоголю в крові і зразків “змиву рук”. З незрозумілої причини слідчі ДБР не звернулися з клопотанням про примусовий відбір біологічних матеріалів. За словами очільника ДБР, на даний момент сам факт алкогольного сп’яніння встановлюється шляхом допиту свідків. З точки зору КПК, це повна єресь. Подібні докази без експертизи розбиваються будь-яким адвокатом.

По-третє, вже встановлено, що на місці злочину перебувало чотири, а не дві людини. Двом з них пред’явлені підозри, ще двоє продовжують давати покази, а також проводяться комплексні експертизи щодо встановлення їхньої ролі в події. На якій підставі і чому підозри було оголошено тільки двом особам, невідомо.

По-четверте, слідчим досі не вдалося знайти гвинтівку, з якої був здійснений постріл. На даний момент встановлено, що дозвіл на зброю був тільки в одного з учасників злочину.

І найголовніше. Виявилося, що крім основного розслідування, ДБР уже зареєструвало окреме кримінальне провадження за підозрою в приховуванні злочину (ст. 396 ККУ “Приховування злочину”). Чому всупереч величезному резонансу ДБР не повідомляло про цей факт раніше, незрозуміло.

Тим часом Національна поліція проводить службове розслідування щодо того, хто і як склав і поширив первинну версію подій про “послизнувся через необережність і впав на асфальтобетонне покриття, в результаті чого отримав травму голови”.

Читайте також:
У Переяславі попрощалися з 5-річним Кирилом Тлявовим. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна