Слухання в Гаазі: про що говорили Україна й Росія. День перший

 

Російська сторона на слуханнях у Міжнародному суді (МС) ООН у Гаазі відкидає звинувачення України у фінансуванні тероризму на Донбасі, українські представники ж кажуть, що слухання (лише щодо юрисдикції) затягнуться до кінця року, бо РФ зумисне затягування слухання.

Про це йшлося сьогодні, 3 червня, на засіданні у Міжнародному суді ООН у Гаазі, передає “DW”.

На суді Україна позивається до РФ у справі порушення росіянами двох міжнародних конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію будь-яких форм расової дискримінації.

Представники РФ виступали першими. Вони зазначали, що Москва не порушила підписану нею Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму.

За їх словами, на Сході України точиться збройний конфлікт, котрий вже забрав й життя багатьох цивільних осіб. Утім, запевнють вони, він не мав і не має жодного терористичного підґрунтя.

Так само російські представники рішуче відкинули звинувачення у причетності Росії до збиття над Донбасом влітку 2014 року пасажирського літака рейсу МН17 “Малайзійських авіаліній”, що коштувало життя майже 300 пасажирам та членам екіпажу.

Також російські дипломати вказували на те, що “Україна не намагалася сумлінно вирішити суперечності шляхом переговорів чи арбітражу”.

Відзначимо, що інтереси Росії представляє британський юрист Семюел Вордсворт, професор міжнародного права університету Потсдама Андреас Ціммерман.

Натомість заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль назвала російські заперечення в частині відсутності у МС ООН юрисдикції затягуванням процесу. Про це Зеркаль сказала журналістам після слухання.

Дипломат повідомила, що суд розглядатиме питання юрисдикції до кінця поточного року.

“Суду знадобиться час на ухвалення рішення – це до кінця року, а після цього росіянам буде надано ще 13 місяців на підготовку меморандуму. Все робиться, щоб затягнути процес”, – сказала Зеркаль. За її словами, росіяни представляли ту ж аргументацію два роки тому.

Ще до початку слухань, посилаючись на попередні заперечення Москви, Зеркаль резюмувала, що позиція Росії зводиться до кількох тез: зокрема, Кремль не визнає, що вдавався до будь-яких порушень щодо України, а також звинувачує Київ у «недобросовісних» спробах мирно врегулювати конфлікт перед зверненням до суду.

За регламентом, слухання включатимуть кілька раундів усних аргументів. Перший раунд розпочнеться з виступу Росії о 10:00. 4 червня в суді виступлять представники України.

Другий раунд усних аргументів запланований на 6 червня, знову першими виступлять представники Росії, а 7 червня свої аргументи надасть Україна.

Як інформувала “Новинарня“, слухання триватимуть з понеділка 3 червня по п’ятницю 7 червня.

Звинувачення, висунуті до Росії, включають:

  • надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням;
  • збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17;
  • обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська;
  • знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік від Волновахи;
  • смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові;
  • дискримінація щодо української та кримськотатарських громад;
  • заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу;
  • хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання;
  • обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Відзначимо, що 16 січня 2017 року Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії. Міжнародний суд ООН розглядає позов щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

6 березня 2017 відбулися перші слухання в Гаазі. 19 квітня 2017 року було оголошено рішення про запобіжні заходи. Міжнародний суд ООН у Гаазі визначив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, забезпечити доступність освіти у Криму українською мовою.

У рамках позову проти Росії 12 червня 2018 року Україна відправила до Міжнародного суду ООН цілий автобус доказів російської агресії. Мова йде про меморандум, головний документ, який важить близько 90 кілограмів, складається з понад 17 500 сторінок тексту, міститься в 29 томах і має 75 примірників.

Читайте також:
“За розумні часові рамки”. У Гаагу скерували четверте повідомлення щодо злочинів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна