Папа Франциск у Румунії: просив вибачення у ромів, попередив про “ідеологію розбрату”

 

Папа Римський Франциск на завершення свого триденного візиту до Румунії попередив про небезпеку будь-яких нових ідеологічних спроб сіяти страх та поділ в суспільстві та вибачився перед ромським народом від імені католицької церкви за дискримінацію та жорстоке поводження впродовж століть.

Про це понтифік сказав 2 червня на церемонії беатифікації семи румунських греко-католицьких єпископів, які загинули у в’язниці під час комуністичного панування в Румунії, передає “Радіо Свобода”.

Ці єпископи «терпіли страждання і віддали своє життя, щоб протистояти неліберальній ідеологічній системі, яка пригнічувала основні права людини», наголосив папа Франциск перед десятками тисяч вірян, які відвідали месу в місті Блаж.

В останній день у Румунії папа також зустрівся з представниками ромської меншини і попросив від імені католицької церкви прощення за неналежне поводження з членами цієї етнічної спільноти впродовж століть.

“Байдужість породжує упередження, гнів і образу. Як часто ми судимо необачно, з палючими словами, з поглядами, які сіють ненависть і розділення”, – сказав Папа Франциск в центральнорумунському місті Блаж.

Видання зазначає, що однією з цілей візиту папи Римського до Румунії була спроба подолати обопільні образи, які виникли під час історичного розколу між римо-католицькою церквою та православними християнськими конфесіями. Румунія є переважно православною, але приблизно 4% населення 20-мільйоннної країни визнають себе католиками.

Як інформувала “Новинарня“, Папа Франциск у Великодньому зверненні згадав Донбас.

Читайте також:
“Папа для України”: ще 0,5 млн. євро від Католицької церкви ідуть на допомогу людям Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна