МОН відкрило центри для абітурієнтів з окупованих територій

 

Третього червня почали працювати освітні центри для вступників з окупованих територій. Через ці центри абітурієнт з анексованого Криму, окупованих районів Донецької й Луганської областей може подати документи на вступ до українських вищих навчальних закладів.

Про це інформує прес-служба Міністерства освіти та науки України.

«По всій Україні почали роботу освітні центри (ОЦ) “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” – вона триватиме до 27 вересня. Через центри жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські виші та профтехи за спрощеною процедурою – без зовнішнього незалежного оцінювання, українського паспорта та атестата», – зазначають у відомстві.

Заступник міністра Юрій Рашкевич нагадав, що освітні центри для людей з окупованих Донбасу та Криму працюють в Україні з 2016 року, а вступ до українських вишів означає для таких абітурєнтів можливість отримати диплом, який визнаватимуть у світі.

“Ми зацікавлені у тому, щоб найбільше вступників з Криму та Донбасу навчалися в українських вишах та закладах профосвіти. І ми робимо усе можливе, щоб спростити умови для вступу таких абітурієнтів. Сподіваємося, що цього року кількість таких вступників буде ще більшою”, – цитують Рашкевича у прес-службі міністерства.

За даними МОН, центри «Крим-Україна» працюють на базі 35 ВНЗ у семи областях – Львівській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Дніпропетровській – та в Києві.

Центри “Донбас-Україна” працюють у 40 вишах у Києві, Бахмуті, Вінниці, Кривому Розі, Дніпрі, Краматорську, Костянтинівці, Покровську, Лимані, Лисичанську, Маріуполі, Рубіжному, Сєверодонецьку, Старобільську, Слов’янську і Торецьку.

Для того, щоб скористатися спрощеною процедурою, абітурієнтам треба:

  • подати до освітнього центру заяву і заповнити освітню декларацію;
  • скласти іспити з української мови, історії України та профільного предмету;
  • отримати в закріпленій за освітнім центром школі тимчасову довідку і протягом трьох місяців замінити її на документ про освіту.

Начальниця головного управління вищої освіти МОН Світлана Кретович зазначила, що для безпеки вступників з окупованих територій у наказах про зарахування їхні прізвища шифруються.

Як інформувала “Новинарня“, бойовики “ДНР” не випускають школярів на підконтрольну Україні територію для складання ЗНО.

Читайте також:
Бойовики обстріляли школу на західній околиці Донецька. У приміщенні були діти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна