Реакція на фейкове відео: Матіос скликав нараду через загрозу “анексії Буковини Румунією”

 

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос оголосив про те, що скличе нараду керівників МЗС, Генштабу, ГУР Міноборони, СБУ та Служби зовнішньої розвідки через появу в мережі провокаційного відео, де описані нібито наміри захоплення Румунією території української Буковини.

Про це Матіос написав на своїй сторінці у Facebook у неділю, 2 червня, поширивши новину з сайту “Інформаційний спротив” (координатор – нардеп Дмитро Тимчук).

“Буквально завтра особисто внесу до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про підготовку (зрозумілими, але процесуально не встановленими особами) до вчинення особливо тяжких злочинів, що посягають на територіальну цілісність Української держави. У зв’язку з викладеними у статті доводами у вівторок проведу нараду з керівництвом МЗС, Генерального штабу та ГУР МОУ, Служби зовнішньої розвідки, а також в.о.обов’язків голови СБУ. Всі отримають законні доручення у межах кримінального провадження. Українська Держава є! Ми будемо за неї боротися”, – написав Матіос.

“Навіть «травоїдні» можуть захотіти стати «хижаками», якщо ми не захищатимемо свою Державу”, – заявив він, маючи на увазі Румунію.

Як пише “Інформаційний спротив“, в YouTube розміщено аматорське відео про те, як у 2022 році Румунія нібито може, з метою захисту своїх громадян, гібридно окупувати Чернівецьку область України і частину Одеської області. Каталізатором для таких дій може бути активізація бойових дій на сході України, аж до повномасштабного наступу російських окупаційних сил.

Відео датоване 26 травня 2019 року. Його автори, крім іншого, вказали здогадні місця дислокації підрозділів румунської армії на Буковині, а також ППД українських бригад у регіоні.

Коментатори в соцмережах переконані, що це відео – елемент російської гібридної агресії для розхитування ситуації в Україні. Адже Румунія є членом ЄС і НАТО й не може виношувати агресивних планів проти України.
Також коментатори вимагають відставки прокурора Матіоса з огляду на неадекватність його ініціативи.

Читайте також:
Туреччина, Польща та Румунія хочуть бачити Україну в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна