“Більше ніяких прапорщиків”: у ЗСУ запроваджують нові сержантські звання

 

Верховна Рада підтримала в першому читанні проект закону, який передбачає реформу звань в українській армії – тепер вони мають відповідати еквіваленту НАТО.

Відповідне рішення 29 травня нардепи підтримали 231 голосами. Про це в четвер, 30 травня, написала у Facebook перший віце-спіцер Ірина Геращенко.

У законопроекті пропонується запровадити нову шкалу армійських і корабельних військових звань.

“Зміст цього закону відповідає курсу на створення дієвого професійного сержантського корпусу і набуття ЗСУ взаємосумісності із збройними силами країн членів Альянсу”, – заявила Геращенко.

Зазначається, що законопроект спрямований на удосконалення законодавства України з питань проходження військової служби з метою упорядкування дисциплінарних повноважень посадових осіб, врегулювання деяких питань повсякденної діяльності, визначення прав та обов’язків сержантського (старшинського) складу та деяких інших посадових осіб Збройних Сил України.

“Скасовуються військові звання – прапорщик, старший прапорщик і запроваджуються нові звання – рекрут, штаб-сержант, які відповідають еквівалентній колонці НАТО Code згідно STNAG 2116”, – додала вона.

Законом також визначаються посадові обов’язки для нових посад в армії, а статут внутрішньої служби ЗСУ доповнюється новими додатками, зокрема, про порядок ведення книги пам’яті.

Відзначимо, що спочатку Рада провалила відповідний проект закону. Спікеру ВР Андрію Парубію довелося повертатися до законопроекту, допоки його не прийняли у першому читанні.

Передбачена також зміна граничного віку перебування на військовій службі для сержантів, що усуває проблему, коли сержант за законом не може дослужитися до пенсії у зв’язку із колізією чинного законодавства.

Відповідно граничний вік перебування на військовій службі пропонується встановити:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 50 років;
  • для військовослужбовців вищого сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – до 55 років.

Зміни граничного віку стосуються лише мирного часу (чинна норма 45 років для всіх солдатів та сержантів). Наразі ж діє особливий період і до його закінчення граничний вік для всіх військовослужбовців встановлений у 60 років (стаття 22 ЗУ «Про ВОіВС»).

Законопроектом пропонується визначити обов’язки для нових посад, зокрема, у Статуті внутрішньої служби ЗСУ – для посад «головний сержант (головний старшина) бригади, полку, батальйону, дивізіону, «начальник медичного пункту бригади, полку, батальйону, дивізіону, роти», «сержант-інструктор, старший інструктор (старшина-інструктор)», «інструктор з тактичної медицини роти (батареї)», «сержант з матеріального забезпечення» тощо.

Крім того пропонується внести зміни до Дисциплінарного статуту щодо заохочень та дисциплінарних стягнень, щодо порядку ритуалу підняття Державного Прапора України до Стройового статуту, щодо порядку несення гарнізонної та вартової служби, а також оновлено положення про гауптвахту до Статуту гарнізонної та вартової служби Збройних Сил України.

Як інформувала “Новинарня“, у Міноборони анонсували законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо військових звань військовослужбовців” ще у 2017 році. Документ і передбачав встановлення нових військових звань сержантського і старшинського складу.

Читайте також:
Як новий сержантський корпус ЗСУ стає двигуном усієї оборонної реформи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна