“Відрубали руку за татуювання “Слава Україні!”: труднощі ідентифікації АТОвця Кононка, якого поховають в Обухові

 

Співробітники Національного військово-історичного музею України декілька років працювали над ідентифікацією загиблого солдата 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар” Сергія Кононка, якого із серпня 2014 року вважали зниклим безвісти.

Про це повідомили на сторінці НВІМУ у Facebook.

“Сергій Кононко зник безвісти після обстрілу 26 серпня 2014 року, коли разом з трьома товаришами їхав у машині по трасі Новосвітлівка – Хрящувате під Луганськом, в якій вивозили пораненого Василя Пелиша. Поранений уцілів, але в полоні сепаратисти йому відрубали сокирою руку, коли побачили на ній татуювання “Слава Україні!”, — йдеться у повідомленні.

22 грудня 2014 року сепаратисти передали представникам однієї з громадських організацій з Краснодона на Луганщині 7 мішків з тілами загиблих, згодом додали ще один.

Згодом виявилося, що серед загиблих не усі “айдарівці”, а є і два бойовики незаконних збройних формувань. Один із них помер у лікарні в Ростовській області Росії, був похований, опісля тіло ексгумували і передали в Україну.

Ще трьох із восьми невідомих ідентифікували за допомогою ДНК. Мова про “айдарівців” Бориса Шевука, Василя Білітюка та Івана Лучинського.

У двох випадках (загиблі № 1006/л та 1009/л) відбулась деградація клітин, тому виділити ДНК не вдалось. Як зазначають спеціалісти, тоді це залишилось поза увагою слідчих органів.

У 2016 році заступнику директора НВІМУ Ярославові Тинченку, як колишньому координатору проекту Місія “Евакуація-200” (“Чорний тюльпан”), за згодою зі слідчими органами, надали можливість ознайомитись з фотоматеріалами та документами судово-медичної експертизи.

Читайте також:
Стопа людини. Як через п’ять років повернувся додому з-під Іловайська боєць Руслан Дейнеко

Зі семи доставлених громадською організацією загиблих виділялись останки чотирьох – вони були частково муміфіковані. Це свідчило про те, що тіла тривалий час перебували на повітрі. Стан тіл загиблих не дозволяв з упевненістю стверджувати, що вони були закатовані. Проте деякі травми свідчили про те, що військових брутально добивали важкими предметами (прикладами, тощо).

У 2016 році на підставі матеріалу, наданого у судово-медичній експертизі, Тинченко досить впевнено встановив, що останки загиблого №1006/л (де відбулася деградація клітин, і не вдалось виділити ДНК) належать Сергієві Кононку.

Згодом, після перевиведення ДНК, вдалося виявити збіг поміж цим матеріалом та ДНК мами Сергія Кононка.

Останки воїна мали перепоховати в Обухові ще наприкінці 2018 року.

Однак родини зниклих безвісти категорично відмовлялися визнавати довідки про ідентифікацію ДНК і подавали скарги.

“Тому представники Нацполіції вирішили перестрахуватися та провели ще одну експертизу ДНК, вона підтвердила результати попередньої. Отже, поширена ЗМІ інформація, що Сергія Кононка ідентифікували лише “після п’ятої експертизи” не відповідає дійсності”, – наголосили дослідники.

Як інформувала “Новинарня“, солдата 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар” Сергія Кононка поховають 1 червня 2019 року в Обухові на Київщині.

Читайте також:
“Аргумент для Гааги”. Польовий командир бойовиків зізнався, як Росія підтримує “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна