“Це – війна”. Найстаріший військкор Європи розповів про відрядження на Донбас

 

Французький фотожурналіст, найстаріший із діючих військових кореспондентів Європи Патрік Шавель після повернення з Донбасу провів творчу зустріч з американським та канадськими інструкторами у Львівській області.

Про це в неділю, 26 травня, повідомляла прес-служба Міністерства оборони України.

“Місія військових кореспондентів — робити людей небайдужими до того, що відбувається під час військових конфліктів. Розповідати про жахіття війн тим, на чиї голови не падають бомби і снаряди”, – звернувся журналіст до іноземних військових та наголосив, що співпраця преси та армії – “специфічна”.

За словами Патріка Шавеля, під час роботи у районі проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі він побачив дійсно народну, патріотично мотивовану армію.

“Я був там трішки більше тижня. Спілкувався із солдатами у окопах. Вони різні: зовсім молоді 18-річні хлопці, є й 50-річні поважні чоловіки. Але їх поєднує єдина риса: бажання захищати свою землю. І вони сильні і мотивовані у цьому прагненні. Багато хто за кордоном гадає, що у Європі не має війни. Але ні, це — Європа. І тут є шанці і траншеї. Тут лунають вибухи. Це — війна”, – сказав журналіст.

Він запевнив, що після відрядження опублікує матеріали  у провідних виданнях Франції, Англії, Німеччини.

“І я хочу повернутись в Україну на Донбас знову, щоби більше розповісти європейцям про те, що відбувається на східних кордонах Євросоюзу”, – резюмував він.

Патрік Шавель розпочав свою кар’єру військового фотокореспондента понад 50 років тому. Перший репортаж із зони військового конфлікту ним був зроблений у 1967 році під час «Шестиденної війни» між Ізраїлем, з одного боку, і Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком і Алжиром з іншого. З того часу, французький фотокор був свідком понад 30 великих воєн та локальних конфліктів, які відбувались у Африці, Азії, Близькому Сході, Південній Америці тощо. Зокрема, із військовими із США та Канади перетинався, фільмуючи військові конфлікти у Панамі, Сомалі, Афганістані, Іраку, Сирії, колишній Югославії тощо. Окрім фотожурналістики, французький фотокореспондент є автором декількох документальних фільмів. Зокрема, присутнім був представлений його документальний кінопроект «Військові репортери». Фільм-інтерв’ю із найбільш відомими військкорами планети, що працювали у виданнях «LIFE», «BBC», «MAGNUM magazine», «Newsweek» тощо.

Як інформувала “Новинарня“, “Ветеранський намет” став лідером продажів на “Книжковому Арсеналі”.

Читайте також:
“Невідома війна в центрі Європи”: у Празі відкрилася виставка українського фотографа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна