Хомчак скасував помилкове розпорядження про опитування військових щодо переговорів з ОРДЛО. ВИПРАВЛЕНО

виправлено

Начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак скасував розпорядження про опитування військовослужбовців щодо можливих переговорів з бойовиками НЗФ. В оперативному командуванні “Північ” заявили про початок службового розслідування з приводу опитування.

Про це в четвер, 23 травня, повідомила прес-служба Генштабу ЗСУ.

Водночас із повідомлення ГШ очевидно, що попередник Хомчака Віктор Муженко ставив завдання “провести аналіз” наявних даних соціологічних досліджень, а не проводити соцопитування у військах.

“За моїм дорученням було з’ясовано, що 17 травня 2019 року на нараді керівного складу Збройних Сил України начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України [Муженком] було поставлено завдання провести аналіз даних наявних соціологічних досліджень стосовно підтримки громадянами України ведення перемовин з так званими ДНР/ЛНР з можливими наслідками для України. Будь-яких інших завдань, які б стосувались організації проведення соціологічного дослідження щодо відношення військовослужбовців до можливих перемовин з так званими ДНР/ЛНР, керівним складом Збройних Сил України не ставилось“, – цитує прес-служба ГШ слова генерал-лейтенанта Хомчака.

Рішення командувачів ОК “Північ” про соцопитування армійців стало наслідком викривленого розуміння телеграми згори.

“…Деякими посадовими особами було перекручено зміст поставленого вище завдання та визначено неправомірне рішення. За моїм дорученням телеграму відповідного органу військового управління із провокаційним змістом було відмінено та відкликано. За даним фактом призначене службове розслідування”, – завив НГШ Хомчак.

У Генштабі також наголосили, що Збройні сили перебувають поза політикою.

Журналіст Юрій  Бутусов писав, нібито розпорядження, фрагменти якого опубліковані в інтернеті, буле видано відповідно до Плану виконання завдань, визначених начальником Генштабу Муженком від 18 травня 2019 року, протокол №17, та розіслано через оперативні командування в армію.

Викривлений наказ з посиланням на Муженка віддав начальник штабу – заступник командувача військ ОК “Північ” генерал-майор Петро Ромигайло.

В оперативному командуванні “Північ” визнали “викривлення інформації” та призначили службову перевірку.

“Зазначена в документі інформація мала на меті створення прогнозування можливих ризиків для громадян України та військовослужбовців Збройних Сил України та втілення упереджувальних заходів на майбутнє, щодо захисту цивільного населення. Втім в документі, який наразі втратив юридичну силу та скасований, допущено викривлення інформації, яка мала бути направлена на усіх громадян України без виключення і не мала містити залучення військовослужбовців”, – інформують в ОК.

У прес-службі ОК “Північ” додали, що військовослужбовці Збройних сил України не ведуть перемовин із незаконними збройними формуваннями та не беруть участі у політичних акціях.

Як інформувала “Новинарня“, військових опитують про ставлення до перемовин з ОРДЛО.

Читайте також:
Зеленський хоче провести референдум щодо формату переговорів з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна