У Криму до 75-х роковин депортації окупанти провели офіційні акції. І припинили альтернативну

 

В окупованому Сімферополі в суботу, 18 травня, працівники окупаційних МВС РФ і Росгвардії припинили альтернативне зібрання, приурочене до 75-х роковин депортації кримських татар.

Як передає видання “Крим.Реалії“, учасників акції “попросили розійтися”, попередивши про відповідальність за “несанкціонований публічний захід”.

Виник невеликий конфлікт між активістами і співробітниками правоохоронних органів РФ. Після короткої словесної перепалки люди почали розходитися.

Жалобний захід, присвячений Дню пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, завершився біля пам’ятного каменя безпосередньо на залізничному вокзалі, звідки відправляли вагони з людьми у 1944 році.

Приблизно 50 татар пройшли колоною до вокзалу зі скверу біля бульвару Леніна, багато з них були національною символікою. Біля каменю присутні прочитали молитву. Кілька живих свідків депортації розповіли про свій досвід і закликали не забувати про загиблих.

Активістка Українського культурного центру в Криму Олена Попова, яка поклала квіти до пам’ятника на залізничному вокзалі, повідомила “Крим.Реалії”, що невідомі прибрали з пам’ятника прапор України.

Альтернативні акції пам’яті жертв депортації цього дня відбувалися під наглядом окупаційної влади. Так, у селищі Нижньогірське російський поліцейський намагався заборонити активісту використовувати національний прапор кримських татар під час заходів, присвячених річниці депортації.

Водночас були організовані також офіційні заходи до 75-х роковин геноциду.

У Сімферополі біля меморіального комплексу “Відродження” в Кримському інженерно-педагогічному університеті в траурних заходах узяв участь голова окупаційного уряду Криму Сергій Аксьонов.

Підконтрольна Росії влада Севастополя 18 травня відзначила 75-ті роковини геноциду кримськотатарського народу мітингом і молитвою біля пам’ятника жертвам депортації.

Голова підконтрольного Росії “парламенту Севастополя” Катерина Алтабаєва заявила, що російська влада активно підтримує нащадків депортованих кримських татар.

“Нам усім треба працювати, щоб спокутувати вину, що лежить на всіх нас”, – сказала Алтабаєва.

Учасники мітингу  поклали квіти до пам’ятника-обеліска жертвам політичних репресій, де прочитали коротку молитву.

Спеціально до 75-ї річниці депортації кримських татар влада Севастополя виготовила значки із зображенням Криму і траурних стрічок, які роздавали учасникам, передає видання “Крим.Реалії”.

Мітинги, молебні і хвилини мовчання пройшли також у інших містах Криму.

Читайте також:
75-річчя геноциду кримських татар: Порошенко на реквіумі виступив за нац-територіальну автономію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна