75-річчя геноциду кримських татар: Порошенко на реквіумі виступив за нац-територіальну автономію

 

У Конституції України необхідно закріпити право кримськотатарського народу на національно-територіальну автономію у складі Української держави.
Про це заявив президент Петро Порошенко під час жалобних зборів з нагоди 75-х роковин депортації кримських тара, які відбулися в суботу, 18 травня, у Києві в Національному комплексі “Експоцентр України” (ВДНГ).

“Має бути завершене законодавче закріплення невід’ємного права кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення у складі незалежної української держави”, – заявив президент Порошенко, для якого це передостанній день перебування на посаді.

“Із внесенням змін до Конституції України щодо визначення і закріплення права кримськотатарського народу на національно-територіальну автономію у складі Української держави, я твердо переконаний, що ми лише посилимося в наших прагненнях по відновленню державного суверенітету України над Кримським півостровом. Будемо спиратися, в першу чергу на споконвічну єдність українського та кримськотатарського народів”, – наголосив Петро Порошенко, якого цитує його прес-служба.

“Крим неодмінно має бути повернуто до України, а український суверенітет має бути відновлено на Кримському півострові. І у цьому я ні однієї хвилини не сумніваюся і не сумнівався. Це точно відбудеться”, – підкреслив Порошенко та подякував усім кримським татарам за мужність і єдність.

Президент констатував, що нині, під окупацією РФ, кримські татари переживають у Криму такі ж переслідування і утиски, яких зазнавали 75 років назад ще за радянських часів.

Фотогалерея з реквіуму:

Кримські татари - 75-ті роковини геноциду - Порошенко - Київ 2019 Кримські татари - 75-ті роковини геноциду - Київ 2019 _1 Кримські татари - 75-ті роковини геноциду - Порошенко - Київ 2019 _1 Кримські татари - 75-ті роковини геноциду - Київ 2019 _2
<
>

Порошенко нагадав, що кримськотатарський народ зазнав катастрофічних втрат внаслідок депортації, яка почалася 18 травня 1944 року.

“Тільки протягом року від голоду, хвороб та виснаження в місцях заслання загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Але ж реальний розмір втрат важко встановити, бо як робилась офіційна статистика в Радянському Союзі, не слід і нагадувати”, – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави навів слова генерала Петра Григоренка, який у 1968 році не побоявся виступити на захист кримських татар і назвав речі своїми іменами: “Те, що з вами зробили в 1944 році, має цілком певну назву. Це чистісінької води геноцид – один із найтяжчих злочинів проти людства”.

“З очевидним – на цілі десятиліття – запізненням лише 12 листопада 2015 року парламент України нарешті визнав депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Я пишаюся, що це сталося за часи мого президентства. А чого чекали до цього? Чому не було політичної волі? Чому не було можливості сказати правду народу і світу?” – сказав Порошенко.

Він нагадав, що 9 травня Сейм Латвії прийняв заяву щодо вшанування 75-річчя депортації кримських татар і підтримку політики невизнання незаконної анексії Криму, в який депортація татар у 1944 році теж визнана геноцидом.

“З болем відчуваю як важко вам було знов опинитися в «обіймах» російського режиму. Режиму, який є спадкоємцем сталінського. Режиму, який за своєю сутністю є майже таким самим як і радянський, а відтак не менш цинічним, жорстоким та злочинним”, – сказав глава держави.

Він підкреслив, що п’ятий рік поспіль кримськотатарський народ позбавлений можливості вільно, без утисків вшановувати пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу в окупованому Криму.

“2015 рік закінчився притягненням окупантами до адміністративної відповідальності активістів за організацію траурного мітингу. Не піддаючись тиску, з 2016 року незламний і вільнолюбний кримськотатарський народ змінив тактику вшанування пам’яті жертв депортації. По всьому Криму люди стали збиратися біля місцевих пам’ятників жертвам геноциду кримськотатарського народу, щоб помолитися та вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання”, – зазначив президент.

За його словами, на сьогодні у рамках політичного і релігійного переслідування на Кримському півострові позбавлені волі 86 осіб, більш як 60 з яких – кримські татари. 170 дітей залишилось без повноцінного батьківського піклування.

“Люди живуть у страху отримати ярлик екстреміста або терориста і ризикують бути запротореними за ґрати або просто зникнути безслідно”, – наголосив Петро Порошенко.

Цього дня, 18 травня, у Національному комплексі “Експоцентр України” відкрився мистецький проект “Вкрадений Крим”.
О 16:30 від ВДНГ стартував автопробіг.
На майдані Незалежності в Києві о 18-й годині вечора почнеться жалобний мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також:
На Каннському кінофестивалі Україна представить фільм про кримських татар

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна