Латвія визнала геноцидом депортацію кримських татар

 

Сейм Латвії до 75-річчя депортації кримських татар владою СРСР ухвалив заяву про визнання цього репресивного акту геноцидом.

Про це повідомляє Delfi.

“Загалом історичні джерела вказують на цілеспрямовано здійснюваний радянською владою геноцид проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. Зокрема, і проти кримських татар, як етнічної групи, щоб знищити її культуру і соціальну спадщину, історичну приналежність народу до території Кримського півострова і вижити кримських татар з їх батьківщини”, — йдеться у заяві.

У Сеймі також нагадали про сучасні репресії проти кримських татар, які Росія здійснює в окупованому Криму.

“Ті кримські татари, які відмовляються прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років насильно пригнічуються і переслідуються. Історія може повторитися”, — заявив голова комісії Сейму із зовнішніх справ Ріхардс Колс.

Нагадаємо, депортація кримських татар — один із злочинів радянського тоталітарного режиму. Насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року.

Читайте також:
У Криму вандали розтрощили пам’ятник загиблим у Другій світовій кримським татарам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна