Судді Конституційного Суду переобрали голову

 

Судді Конституційного суду висловили недовіру голові суду Станіславу Шевчуку під час зборів у вівторок.

Про це повідомив журналістам обізнаний співрозмовник у суді, передає “Укрінформ”.

Зазначається, що за це рішення проголосували більшість суддів.

“Під час зборів судді проголосували за недовіру голові Шевчуку”, – зазначив співрозмовник та додав, що правових наслідків це рішення не має, оскільки у Законі “Про Конституційний суд” не прописана процедура звільнення голови КСУ, окрім за власним бажанням.

“Це був сигнал голові, що у нього немає підтримки серед суддів”, – додав співрозмовник.

Водночас Шевчук не захотів добровільно піти з посади, і судді приступили до голосування про його відставку з посади судді відповідно висновку Постійної комісії з питань регламенту та етики, який був затверджений ще у квітні.

Таким чином, Шевчук може втратити посаду судді Конституційного Суду й автоматично посаду голови суду.

Згодом Шевчук прокоментував події у КСУ на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

“Сьогодні відбувся антиконституційний переворот у Конституційному Суді України і захоплення державної влади з боку осіб, які посідали посади суддів Конституційного Суду України. Судді… вчинили тяжкий кримінальний злочин, пов’язаний із поваленням конституційного ладу. Переворот відбувся поспіхом, із грубими та кричущими порушеннями. Безумовно, що за цим злочином стоїть головний вигодонабувач Порошенко, який прикладає усі зусилля задля утримання влади шляхом збереження контролю над головними державними інституціями”, – написав Шевчук.

Він додав, що звернеться до суду та правоохоронних органів.

Разом з тим, Рада суддів Конституційного суду обрала нову голову – Наталю Шапталу. Вона – фахівець у галузі адміністративного та кримінального права, має низку наукових публікацій з цих питань.

Про неї кажуть, що вона – учасниця “великого донецького переселення” у Київ 2010 року, часів становлення влади Януковича.

У період з 1990 року по 1996 рік вона була інструктором Ленінського райкому партії, помічником прокурора Донецька, старшим помічником прокурора Донецької області.

З 1996 року по 2006 рік – суддя Ленінського районного суду м. Донецька, суддя Апеляційного суду Донецької області.

Протягом 2006–2010 років – суддя, перший заступник голови Донецького апеляційного адміністративного суду.

У вересні 2010 року X з’їздом суддів України призначена суддею Конституційного Суду України. Присягу склала 21 вересня 2010 року.

Шевчуку, відзначимо, закидають видання незаконних розпоряджень та політизацію діяльності суду. Йдеться і про скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення. Водночас, варто зазначити, що саме Голова Конституційного Суду, згідно з законодавством, має оголосити затвердження присяги новообраного Президента.

Раніше Постійна комісія з питань регламенту та етики КСУ дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука Станіслава Володимировича з посади судді Конституційного суду України у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді КСУ та виявило його невідповідність займаній посаді. За це рішення проголосували шестеро суддів.

Зокрема, Шевчука звинувачують у виданні незаконних розпоряджень, політизації діяльності суду, ігноруванні ним прав суддів.

Крім того, у діях голови КСУ вбачають ознаки кримінальних правопорушень. Йдеться про зловживання службовим становищем, нецільове використання бюджетних коштів та втручання у роботу суддів.

Спеціальне засідання, на якому судді розглядатимуть висновок Постійної комісії з питань регламенту та етики, було призначене на 14 травня, проте Шевчук не включив це питання до порядку денного і судді самі підняли це питання.

Як інформувала “Новинарня“, у КСУ заявили, що не зриватимуть інавгурацію президента України.

Читайте також:
Конституційний Суд відклав скасування закону про люстрацію після викриття зустрічі його голови з адвокатом Коломойського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна