У КСУ заявили, що не зриватимуть інавгурацію президента України

 

Судді Конституційного суду України запевняють, що з боку КСУ не буде жодних перешкод приведенню новообраного президента до присяги.

Про це в четвер, 25 квітня, йдеться у заяві зборів судів КСУ у відповідь на повідомлення про можливий зрив інавгурації через дострокове звільнення Станіслава Шевчука з посади голови КСУ.

“Приведення новообраного президента України до присяги є конституційним обов’язком голови Конституційного Суду України, який безумовно буде виконаний”, – йдеться в повідомленні.

Судді нагадали, що за ч. 2 ст. 104 Конституції приведення президента до присяги здійснює голова КСУ, але стаття не вказує конкретної особи, яка має виконати процедуру приведення президента до присяги, а лише визначає посадову особу, яка проводить цю процедуру.

“Будь-які маніпуляції голови Конституційного Суду України щодо виконання цього конституційного обов’язку э неприпустимими, як і створення ситуації, коли процедура приведення новообраного президента України до присяги буде унеможливлена або перенесена через відсутність голови Конституційного Суду України”, – йдеться в заяві.

Судді наголошують, що відповідальність за виконання головою КСУ вказаного конституційного обов’язку також лежить на Конституційному Суді України, оскільки він обирає голову КСУ.

Сам Шевчук у коментарі “Українській правді” повідомив, що він утримався від голосування за дану заяву через фразу про “будь-які маніпуляції голови КСУ”.

“У читача тоді складається враження, що я на свій розсуд можу відмовитися від приведення президента до присяги”, – пояснив своє рішення голова КСУ.

Він додав, що “вибори президента були чесними і справедливими, масових фальсифікацій та порушень зафіксовано не було”, а тому немає підстав, які б унеможливили інавгурацію.

“Відсутні підстави, які унеможливлюють складання новообраним президентом присяги, і голова КСУ виконає свій конституційний обов’язок, передбачений ст. 104 Конституції України. Ніякі маніпуляції і намагання зірвати вступ на посаду новообраного президента України не досягнуть своєї мети”, – підсумував Шевчук.

Як інформувала “Новинарня“, Зеленський проаналізує “мовний” закон після інавгурації.

Читайте також:
Трамп привітав Зеленського і підтвердив готовність підтримувати реформи в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна