Суд не закрив справу прокурора Кулика

 

Голосіївський суд Києва відмовив заступнику голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у клопотанні про закриття справи за обвинуваченням Костянтина Кулика у зв’язку з набуттям чинності закону, що скасовує кримінальну відповідальність за діяння.

Про це в п’ятницю, 3 травня, інформує «Судовий репортер».

“Суд вважає, що кримінальним процесуальним кодексом України не покладено повноважень на суд закрити справу на п.4 ч.1 ст.284 КПК на стадії судового розгляду, як у клопотанні наполягає прокурор”, – пише видання.

Раніше на стадії підготовчого засідання Солом’янський суд Києва за п.4 ч.1 ст.284 КПК закривав справу про незаконне збагачення міністра інфраструктури Володимира Омеляна. КПК дозволяє закривати справу на стадії підготовчого засідання на такій підставі. Однак в підставах закриття справи під час судового розгляду п.4 ч.1 ст.284 КПК не вказана.

У минулому засіданні, суд уже говорив Грищуку про цю колізію і радив «підкорегувати позицію». Однак прокурор не став змінювати підстав клопотання і тільки надав судову практику про закриття справ.

Водночас обвинувачений Костянтин Кулик заперечив проти клопотання і сказав, що хоче продовження розгляду справи і винесення виправдувального вироку.

Кулик зазначив, що Конституційний суд визнав ст.368-2 ККУ такою, що не відповідає Конституції, однак він вважає, що немає закону, який би скасовував кримінальну відповідальність за цієї статтею. Кулик сказав, що прокурор мав би відмовитися від обвинувачення.

У підсумку суд у клопотанні прокурора відмовив і відклав розгляд. Прокурор сказав, що визначиться з позицією після вивчення судового рішення. Дата наступного засідання наразі невідома.

Колишньому військовому прокурору сил АТО інкримінується набуття нерухомого майна, законність якого не підтверджена доказами, на суму 2,86 млн грн. На матір прокурора і матір його дітей Ірину Німець оформлено низку об’єктів нерухомості в центрі Києва.

Після передачі справи проти Кулика до суду, у квітні 2017, генпрокурор Юрій Луценко перевів його на посаду заступника начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ. Як відомо, у справі Кулика суд зупинився на дослідженні письмових доказів. 30 листопада 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що не встановило ознак незаконного збагачення в діях прокурора Костянтина Кулика. Рішення НАЗК стосувалося декларацій за 2015 і 2016 рр.

Нагадаємо, що 28 березня 2019 Костянтин Кулик повідомив про підозру у відмиванні мільярдів оточення Януковича екс-главі АП Борису Ложкіну, колишній главі Нацбанку Валерії Гонтаревій і чинному заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову. Після цього прес-служба ГПУ повідомила, що Кулик діяв з порушеннями, тому Ложкін, Гонтарева і Філатов не вважається підозрюваними, а діям прокурора дасть оцінку Державне бюро розслідувань. Після цього Кулик заявив, що з його кабінету вивезли матеріали справи і начебто готується його арешт.

Як інформувала “Новинарня“, прокурора АТО Кулика, якого підозрюють у незаконному збагаченні, перевели в Генпрокуратуру.

Читайте також:
“Провокація Коломойського”: прокурор Кулик заявляє про переслідування, ГПУ – заперечує

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна