З 1 травня в Україні платитимуть пеню за невчасну сплату комуналки

 

Пеня за невчасну сплату комунальних послуг складатиме до 0,01 відсотка від суми боргу за кожен день прострочки. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків боргу.

Відповідна норма, яка міститься в новій редакції закону “Про житлово-комунальні послуги”, набула чинності у середу, 1 травня.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем кінцевого терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги. При цьому пеня не нараховуватиметься за умови заборгованості держави перед споживачем за надані пільги та субсидії, а також при заборгованості роботодавця перед споживачем із зарплати. Пеня буде нараховуватися тільки на борги, що виникли з 1 травня.

У разі непогашення заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження, комунальні служби зможуть обмежити надання комунальної послуги (окрім електроенергії та газу). За останніми даними Державної служби статистики України, заборгованість населення зі сплати за житлово-комунальні послуги на кінець лютого 2019 року становила 69,4 мільярда гривень, що на 6,8 мільярда гривень більше, ніж місяцем раніше.

Як інформувала “Новинарня“, з 1 травня в Україні подешевшав газ для населення.

Читайте також:
У Києві чверть одержувачів монетизованих субсидій не сплатили за комуналку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна