Україна на засіданні Радбезу ООН закликала посилити санкції проти РФ

 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що указ президента РФ Путіна про видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу грубо порушує Мінські домовленості та закликав посилити санкції проти Кремля.

Про це він сказав на позачерговому засіданні Радбезу ООН, скликаному за ініціативи України, передає “Укрінформ”.

“Цей указ є ще одним епізодом у ланцюгу дій, за допомогою яких РФ намагається відірвати території Донбасу від України. Росія порушує свої зобов’язання у рамках Мінських угод 2014 і 2015 років”, — наголосив Єльченко.

“РФ не може більше приховувати присутність своєї регулярної армії та найманців на Донбасі та свою керівну роль в озброєному конфлікті. Саме тому вони вирішили перейти від своєї п’ятирічної мантри про “их там нет” на реваншистське гасло “там наші громадяни”. Ми все це чули перед Другою світовою війною, чули це перед війною у Грузії. Ми знаємо, куди ведуть такі гасла”, — наголосив дипломат.

За його словами, змінити ситуацію може лише підвищення міжнародного тиску на Росію.

“Посилення міжнародного тиску на Кремль, включно з новими цільовими санкціями проти агресора, має бути нашим спільним завданням. Лише так можна повернути Росію назад на шлях впровадження своїх зобов’язань за Мінськими угодами”, — заявив Єльченко.

Він також закликав не завершувати зустріч без рішень або лише висловленням “серйозних занепокоєнь” чи “закликів до обидвох сторін до поваги Мінських угод”.

“Будьмо чесними — поки більшість цієї Ради не буде готова вдатися до реальних дій, навіть якщо їм перешкоджатиме Росія, агресивна поведінка нашого сусіда ніколи не буде зупинена. Історія не знає випадків, коли потурання агресорові зупиняло його”, — підкреслив постійний представник України при ООН.

“Якби Росія справді була зацікавлена у добробуті російськомовного населення в Україні, вона б використала цей момент, аби започаткувати новий курс у російсько-українських відносинах і шукали би способів співпраці з президентом Порошенком та його наступником задля досягнення миру. Натомість, Росія лише ще більше роздмухує конфлікт, який вже забрав понад 13 тисяч життів”, — зазначив заступник Постійного представника США при ООН Джонатан Коен під час засідання Ради Безпеки ООН.

“Заяви російської дипломатії про те, що вона переслідує мирні й гуманітарні цілі в Україні, не мають нічого спільного з практикою – замість пошуку рішень з новообраним президентом України Москва влаштовує йому провокації з паспортами на Донбасі”, — наголосив постійний представник Німеччини при ООН Крістоф Хойсген.

Радбез ООН завершився заявою Німеччини та Франції.

“Німеччина та Франція засуджують публікацію російського указу, який спрямований на те, щоби громадянам, які мешкають в окремих районах Донецької та Луганської областей України, було легше набувати російське громадянство”, – сказав представник Франції Франсуа Делатр на спільному брифінгу з німецьким колегою.

Як повідомляла “Новинарня“, 24 квітня Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Читайте також:
Понад 50% українців – за автономію для ОРДЛО заради миру, – опитування КМІС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна