ЗМІ опублікували повний текст “військової доктрини” Зеленського

 

У розпорядженні журналістів опинилася “військова доктрина” Володимира Зеленського. Документ передав журналістам радник обраного президента з питань безпеки та оборони Іван Апаршин.

Текст у четвер, 25 квітня, публікує “Новое время”.

Зеленський обіцяє забезпечити об’єднане керівництво силами оборони відповідно до принципів і стандартів, прийнятих державами – членами НАТО, а посаду начальника Генерального штабу буде відокремлено від посади Головнокомандувача Збройних Сил.

“У найкоротші строки вирішимо проблему переведення системи органів військового управління на J-, G-, S- структури”, – йдеться в доктрині.

Плануванням оборони та стратегічним застосуванням Збройних Сил займатиметься Генеральний штаб, формуванням та підготовкою військ і сил – командування видів Збройних Сил та окремих родів військ, застосуванням військ та сил – об’єднаний оперативний штаб.

Цитуємо також інші пункти доктрини:

  • Армія буде посилена резервом постійної готовності та системою територіальної оборони.
  • Ми забезпечимо залучення до керівництва армією бойових офіцерів, які дбають про життя солдата і здатні здобувати перемоги.
  • Командири та органи управління тактичного та оперативного рівня отримають максимально можливу самостійність у прийнятті рішень щодо відсічі збройної агресії.
  • Жодного метра нашої території ми не віддамо ворогу.
  • Ми створимо сучасну систему планування та управління оборонними фінансовими та матеріальними ресурсами, виходячи не з мінімально необхідної потреби на оборону, як робиться у нас сьогодні, а з нормативної потреби, як це робиться у провідних арміях світу.
  • Ми позбавимо Збройні Сили невластивих функцій. Військове майно, яке не використовується за призначенням, буде передане в управління центральних, або місцевих органів влади, інших органів, уповноважених управляти державним майном.
  • Буде забезпечено відкритість фінансової інформації щодо функціонування сектору безпеки і оборони та доступ громадськості до контролю ефективності використання кожної копійки виділених фінансових ресурсів.
  • Ніхто не зароблятиме на армії.
  • Держава гарантуватиме гідне забезпечення солдата і коли він служить, і коли стає ветераном.
  • Військовослужбовці будуть забезпечені службово-посадовим житлом. Ті, хто має вислугу понад 20 років, забезпечуватимуться квартирами через накопичувальні цільові програми, довгострокове та іпотечне кредитування.
  • Ми забезпечимо прозорість державного оборонного замовлення та створимо конкурентні умови для приватного бізнесу та державних підприємств.
  • Армія отримає сучасну високотехнологічну зброю. Пріоритет: засоби розвідки, ППО, зв’язок, РЕБ.
  • Укроборонпром буде позбавлено функцій щодо формування військово-технічної політики. Формуванням та реалізацією військово-промислової політики буде займатися новий центральний орган виконавчої влади.
  • Більшість оборонних закупівель будуть переведені на електронні майданчики без можливості втручання у процес їх роботи. Ціна буде лише одним із критеріїв визначення переможця.

Зеленський обіцяє такі стандарти НАТО для українського війська: 

  • 50 відсотків фінансового ресурсу спрямовуватиметься на утримання Збройних Сил, 30 відсотків – на їх переозброєння, 20 відсотків – на підготовку військ та сил;
  • Контрактники отримуватимуть грошове забезпечення на рівні країн – членів НАТО, матимуть пріоритетне право вступу до навчальних закладів, безкоштовну освіту, медичне страхування тощо.

Як інформувала “Новинарня“, у команді Зеленського озвучили, хто готовий очолити Міністерство оборони.

Читайте також:
Зеленський заявив, що від нього хтось “булаву ховає”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна