“Не проскочить миша, не пролетить безпілотник”. Матіос розповів, як убезпечити склади боєприпасів

 

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що склади боєприпасів можна убезпечити, збудувавши над ними спеціальні куполи.

Про це в четвер, 25 квітня, Матіос розповів у інтерв’ю журналісту Дмитрові Гордону.

“Кажуть, що склади вибухали, бо їх спочатку розкрадали, а потім спеціально підривали… Це буде тривати до того часу, поки ми не застосуємо досвід Ізраїлю: купол. Треба побудувати купол захисту від ракети чи безпілотників, які можуть розбомбити склад боєприпасів. І не буде прогулюватися свійська худоба у вигляді корів між штабелями артилерійських боєприпасів. Бо зараз прогулюється – чомусь і якось”, – сказав Матіос.

Матіос розповів, що військова прокуратура писала запити на РНБО про те, що потрібно будувати куполи. Поки що їм не відповіли.

“Якщо не будемо будувати купол – склади можуть злетіти в повітря ще раз. Чомусь у Чорнобилі ніхто не зазіхає на саркофаг, там нічого не твориться, бо там працює система куполу. То зробіть таку ж купольну систему для складів боєприпасів”, – пропонує військовий прокурор.

На запитання журналіста, чи є причиною вибухів складів боєприпасів халатність, Матіос відповів, що йдеться про комплекс причин.

“І халатність, і відсутність коштів, і непокарання тих, хто наживається на цьому. І таких випадків є багато”, – каже Матіос та наводить один із них.

“Група компаній, які афільована із нардепом Микитасем, отримала більше 2,5 млрд. на будівництво військових бункерів, складів та сховищ для озброєння. То вони мільярд освоїли, вирубуючи кущі. А тепер чекають інших півтори мільярда. Вирубати кущі – це не створити купол. Запах невіри у спроможність держави створити захисний купол над складами боєприпасів, а не вирубувати кущі, дає всі підстави суспільству не вірити мені, як правоохоронцю, коли я кажу, що розслідувати і знайти, вибачте, лайно – чому вибухнув склад – неможливо“, – сказав  Анатолій Матіос.

Відтак, каже правоохоронець, питання безпеки на складах залежить і від ефективного використання коштів.

“Цим має займатися НАБУ. Займається? Не займається? Ніхто нічого не чув. Обшукуйте тих, хто рубає кущі!”, – заявив Головний військовий прокурор.

Матіос додав, що військовій прокуратурі наразі бракує інструменту загального нагляду за коштами, які виділяються на оборону.

“Як що у нас такі функції з’являться – за три місяці я вам гарантую, що буде порядок, не будуть рубати кущі, а будуватимуть купол, через який не проскочить ні миша, не пролетить безпілотник. Бо все впирається на те, аби кошти були освоєні на те, на що вони призначені, а не для окозамилювання”, – резюмував військовий прокурор.

Як інформувала “Новинарня“, ГШ запроваджує трирівневу систему безпеки для арсеналів.

Читайте також:
“Перевірений випадком”. Як Калинівський арсенал відбудовується після великого вибуху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна