У Північній Ірландії під час заворушень вбили журналістку

 

У північноірландському місті Лондондеррі внаслідок стрілянини під час заворушень загинула 29-річна журналістка Ліра Маккі, яка працювала на місці події.

Поліція розглядає це вбивство як терористичний акт, повідомив телеканал SkyNews.

Заворушення у Лондондеррі розпочалися напередодні Великодня, коли місцеві республіканці відзначають річницю Великоднього повстання 1916 року за незалежність Ірландії від британського панування. У ці дні прихильники возз’єднання Північної Ірландії та Ірландії – так звані “дисиденти” – особливо активні.

У кількох районах міста невідомі палили і викрадали автомобілі та вступали у сутички з поліцією.

ФОТО: РА

Тамтешній помічник начальника поліції Марк Гамільтон заявив, що поліція розглядає стрілянину як терористичний інцидент, і було розпочато розслідування вбивства.

“На жаль, я можу підтвердити, що в результаті пострілів в Креггані (одному із районів міста) була вбита 29-річна жінка”, – сказав Гамільтон.

Нагадаємо, Північна Ірландія входить до складу Великої Британії, проти чого виступають місцеві республіканці.

У річницю Великоднього повстання вони вчиняють заворушення, чим порушують “Страсноп’ятничну угоду” про припинення вогню в Північній Ірландії, яку 10 квітня 1998 року підписали уряди Ірландії та Великої Британії і закріпили головні політичні партії Північної Ірландії.

Згідно з цією угодою, Північна Ірландія залишилася частиною Великої Британії, але в майбутньому населення краю матиме право більшістю голосів вирішити питання об’єднання острова.

При цьому політичні угрупування зобов’язалися використовувати лише мирні та демократичні способи діяльності.

Нагадаємо, Страсна п’ятниця у римокатоликів та протестантів цьогоріч припала на 19 квітня, а Великдень вони святкуватимуть 21 квітня.

Читайте також:
“Нова ІРА”: вибух авто в Лондондеррі вважають терактом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна