“Нова ІРА”: вибух авто в Лондондеррі вважають терактом

 

У Північній Ірландії в місті Лондондеррі ввечері в суботу, 19 січня, вибухнув автомобіль. Ніхто не постраждав. Місцеві політики одразу назвали інцидент терактом.

Як передає BBC, легкова автівка вибухнула поблизу будівлі суду в центрі міста, на Бішоп-стріт. Перед цим поліція отримала попередження по телефону, після чого почала блокувати небезпечний для громадян район.
Коли поліцейські евакуювали навколишні будинки, в тому числі готель, пролунав вибух.

Автомобіль, який підірвали невідомі, раніше був викрадений.

Імовірними винуватцями теракту місцеві політики вважають групу “Нова ІРА”. Угруповання виступає проти мирної угоди 1998 року, яка значною мірою завершила три десятиліття насильства в Північній Ірландії, спрямованого проти британської влади.

“Цей безглуздий акт терору має бути найсуворіше засуджений. Вдячна нашим спецслужбам за їх швидкі дії, які допомогли забезпечити, щоб не було загиблих або постраждалих”, – заявила лідерка Демократичної юніоністської партії Арлен Фостер, екс-голова уряду Північної Ірландії.

ЗМІ зазначають, що інцидент у Лондондеррі стався на тлі виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу. Одним із каменів спотикання в цьому процесі є питання митного кордону між Північною Ірландією, що належить до Великої Британії, та членом ЄС Ірландією. Європейський Союз наполягає, щоб він проходив по Ірландському морю. Британія заперечує, оскільки відповідне рішення “відріже” Північну Ірландію від основної частини королівства.
15 січня Британський парламент не схвалив угоди щодо Brexit. Однак розрив має відбутися 29 березня і загрожує принести хаос.

Читайте також:
Шотландські націоналісти пропонують призупинити вихід Великої Британії з ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.