Росія попередила НАТО про ймовірний конфлікт через ситуацію в Керченській протоці

 

Рада федерації – верхня палата парламенту Росії – в середу, 10 квітня, заявила, що порушення процедур проходження українських кораблів через Керченську протоку може призвести до виникнення військового конфлікту з участю НАТО.

“Проходження українських кораблів через Керченську протоку – це не питання співвідношення сил або присутності НАТО в Чорноморському регіоні, а виключно проблема дотримання українською стороною встановлених процедур, які їй добре відомі і успішно використовувалися нею до листопада 2018 року. Спроби України діяти в обхід цих процедур несуть в собі ризики виникнення військового конфлікту між Україною і Російською Федерацією, в який може бути залучена і НАТО”, – йдеться в заяві Ради федерації з нагоди 70-річчя Організації Північноатлантичного договору.

“Підтримка НАТО (…) Грузії та України (…) заохочує керівництво цих двох країн, впевнене в своїй безкарності, на нові авантюри”, – сказано у відозві.

Раніше, 4 квітня, країни НАТО домовилися розширити масштаби операцій за участю військових кораблів у Чорному морі і збільшити число навчань з Україною і Грузією. Про це за підсумками засідання Північноатлантичної ради у Вашингтоні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

25 листопада біля берегів анексованого Криму на шляху до Керченської протоки російські прикордонники обстріляли і захопили в полон три українських військових кораблі і 24 членів їхніх екіпажів. Дії Росії засудили США і країни Заходу.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна