Під Москвою затримали “партизана-правосека” Пірожка. Він виявився російським неонацистом

 

У Підмосков’ї затримали громадянина України Ігоря Пірожка (помилкове написання – Пирожок, Пиріжок) за нібито підготовку до “ведення партизанської війни проти Росії”.

Затримання відбулося 9 квітня, інформують росЗМІ з посиланням на прес-службу Федеральної служби безпеки РФ.

Насправді йдеться про російського активіста неонацистського спрямування, який з початку 1990-х років був щонайменше двічі засуджений у Росії й принаймні раз – в Україні.

Російське слідство встановило, буцімто в 2014 році Ігор Пірожок в Україні вступив до складу “Правого сектору” під псевдонімом “Роман Чирка” і “для ведення партизанської війни проти Росії” створив загін “Хорти”.

У ФСБ заявляють, що в січні 2018 року він прибув у Московський регіон, де проживав за різними “конспіративними адресами” і “поширював ідеологічні та агітаційно-пропагандистські матеріали «Правого сектору» з метою залучення громадян РФ у діяльність організації”.

Російські медіа поширюють відео затримання українця на квартирі в Московській області, яке здійснював СОБР у повному екіпіруванні – спецзагін швидкого реагування.

У сюжеті є слова Пірожка про те, що він не розуміє, за що затриманий:

Спецслужби РФ поширили відео документів Пірожка, з яких видно, що це чоловік 29 грудня 1968 року народження, з Одеси, був помічником депутата Житомирської облради Віталія Вітусевича (Радикальна партія Ляшка) і мав посвідчення кореспондента газети “Правозахист Чернігівщини”.

Порушено кримінальну справу за частиною 1.1 статті 282.2 і ч.2 ст.282.2 Кримінального кодексу Росії (“організація діяльності екстремістської організації”, якою в РФ вважають “Правий сектор”).

Зазначається, що підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Також у ФСБ заявили, що під час обшуків за місцями проживання та роботи Пиріжка вилучено літературу, символіку, обмундирування і спорядження “Правого сектору”, агітаційні матеріали, засоби зв’язку й “інші матеріальні докази причетності до діяльності організації”.

Водночас, за даними з відкритих джерел, Пірожок ще з початку 1990-х років жив у Росії, брав участь в організації під назвою “Легіону “Вервольф”, що конкурував з іншою ксенофобською структурою – “Російська національна єдність”.

Найгучнішою справою “Вервольфу” була спроба вибуху в спорткомплексі “Олімпійський” у Москві на “Месіанському єврейському фестивалі”. Також Пірожок був причетний до інших проявів міжнаціональної ворожнечі, нальотів, підпалів, вбивства одного зі своїх соратників (Варерія Старчикова) – Пірожок відрізав у трупа вуха і заспиртував їх, після чого показував журналістам.

1996 року Пиріжок був засуджений до 5 років позбавлення волі, а у 1998-му знову постав перед судом за зберігання наркотичних речовин, отримавши 3 роки додатково.

У 2009 році, після переїзду в Україну, Пиріжок знову був засуджений.

У 2014 році він справді приєднувався до “Правого сектору” на Житомирщині, однак був виключений із його лав.

25 травня 2015 року в Житомирській області Ігор Пірожок був затриманий співробітниками СБУ під час спроби продати дві гранати Ф-1 , при собі мав пістолет Beretta і ще одну бойову гранату. У 2016 році був засуджений до 3 років позбавлення волі. Через два роки оголосив про те, що покинув Україну.

Читайте також:
Українську активістку в Криму Павленко обшукали й викликали на допит через “Правий сектор”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна