“В України тепер є крилата ракета”: на Одещині відбулися пуски ПКР “Нептун”. ФОТО, ВІДЕО

доповнено

В Одеській області у п’ятницю, 5 квітня, відбулися пуски з ракетного комплексу 360МЦНептун” у сухопутному виконанні – мобільної пускової установки на шасі КрАЗ-7634НЕ.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив Український мілітарний портал.

На полігоні були присутні президент Петро Порошенко, керівники армії й ОПК.

Окрім самої пускової установки, було продемонстровано весь мобільний береговий комплекс, всі складові та комплектуючі якого вироблені на українських оборонних підприємствах.

Відео запуску оприлюднено на сторінці президента України у “Фейсбуці” (з 2:17 хв):

За словами Петра Порошенка, це одне із завершальних випробувань крилатої ракети, яка буде поставлена на озброєння Військово-Морських сил ЗСУ. Він зауважив, що це протикорабельна ракета (ПКР) берегової оборони, яка може використовуватися і Сухопутними силами.

Президент також зазначив, що у проведенні випробувань взяли участь курсанти Одеської морської академії, які нині проходять навчання, освоюють техніку і в майбутньому будуть працювати з цим ракетним комплексом.

“Це робиться для того, щоб надзвичайно скоротити період, який буде дозволяти бойове використання у випадку поширення агресії проти нашої держави з боку противника”, – наголосив Порошенко.

На випробування ракетного комплексу були запрошені також військові аташе країн-партнерів України.

Безпеку стрільб в акваторії Чорного моря забезпечувала група кораблів з 11 суден ВМСУ.

Мобільний ракетний комплекс “Нептун”

“Чотири роки велася ця робота. Збір по крупицях – технології, матеріали, компоненти, виробництво. І ось тепер ми можемо говорити про успішні випробування протикорабельного комплексу «Нептун». І слово «комплекс» написано не дарма. Весь комплекс створено, включно з усіма машинами. Створені з нуля, з чистого аркуша”, – написав у соцмережі радник президента Юрій Бірюков.

Цього дня ракета Р-360 “Нептун” пройшла 225 кілометрів, зробивши по ходу руху чотири повороти, і повністю підтвердила заявлені характеристики.

Ракета провела у повітрі 13 хв 55 секунд, змінюючи висоту з 300 до 5 м – це видно на схемі, яку оприлюднив Бірюков.

“Попереду ще кілька етапів, і вони теж будуть пройдені”, – додав радник.

За його словами, до комплексу 360МЦ “Нептун” входять:

• командна машина управління
• пускова установка
• заряджаюча машина
• транспортна машина

“Так! В України тепер є крилата ракета!” – заявив Бірюков, оприлюднивши фото зі стрільб:

ракетний-комплекс-Нептун-1 ракетний-комплекс-Нептун-2 ракетний-комплекс-Нептун-4 ракетний-комплекс-Нептун-3 ракета-Нептун ракетний-комплекс-Нептун-Порошенко
<
>

За даними Бірюкова, у світі досі лише п’ять країн володіли всім комплексом розробки і виробництва всіх компонентів даного виробу, включно з ракетним паливом.

“Було… Тепер шість. Наша країна на рівних увійшла в цей елітарний клуб”, – стверджує радник президента.

“І це не просто “ну, ракета”. Крім робочих місць, величезного експортного потенціалу (а навіщо там сьогодні були аташе?), крім податків до бюджету – це ще розвиток власної школи ракетобудування”, – заявив Бірюков.

“Ми сьогодні багато говорили з генеральним конструктором КБ “Луч”. Олег Петрович [Коростельов] розповідав про свої перші ескізи і начерки, про мрії в 2010 році… Про мрії в 2012 році … Про те, як різали фінансування і забороняли працювати з цією розробкою, як надія згасала, як росіяни господарювали на інших підприємствах ВПК України. І дуже часто його очі зволожувалися на мить.
А потім 2015 рік. Потім прийняття Державної програми, початок фінансування, початок активної роботи. Перші кидкові випробування, перші випробування маршового двигуна…” – написав Бірюков.

“Нептун” – комплекс із протикорабельними крилатими ракетами розробки державного Київського конструкторського бюро “Луч”.

Також став відомий склад підприємств, які в кооперації створили ракетний комплекс: крім ККБ “Луч”, це “Орізон-Навігація”, “Імпульс”, “Візар”, ЦКБ “Арсенал”, приватні підприємства  “Радіонікс”, “Телекарт-Прибор”, “Укріннмаш”, “Українська бронетехніка”, ПАТ «Мотор Січ», КрАЗ.

Цікаво, що для ракетного комлексу розроблено власний логотип, розміщений на передку кабіни КрАЗа: слово “Нептун” у стилізованому тризубі.

Як писала “Новинарня“, перші льотні випробування нової української крилатої ракети наземного базування відбулися 30 січня 2018 року. Випробування, під час яких перевірялись їх льотні характеристики та робота систем ракети, пройшли успішно.

Всі фото – ФБ Юрій Бірюков

Читайте також:
Стугна, Вільха і Нептун: ЗСУ отримали 2500 одиниць українського озброєння

На Одещині відбулися контрольні пуски ракетних комплексів «Вільха»

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна