У Білорусі влада знищила хрести на місці захоронень жертв сталінських репресій в урочищі Куропати

 

У Білорусі в урочищі Куропати, де захоронені жертви сталінських репресій, за рішенням влади демонтували дерев’яні хрести, встановлені на знак пам’яті про загиблих.

Як повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода, тепер місце захоронення очеплене, на ньому ведуться будівельні роботи.

Демонтаж хрестів відбувся 4 квітня. П’ятьох активістів, які проти нього протестували, затримала міліція. Серед них був і політик Дмитро Дашкевич, за ініціативою якого у 2018 році було встановлено ці пам’ятні знаки.

В першу чергу було знищено хрести, помітні з урядової траси, якою щодня їздить президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Куропати – урочище на північно-східній межі Мінська, де наприкінці 1980 років було виявлено масові захоронення. За оцінками слідства, так поховано не менше 30 тисяч людей, більшість яких є жертвами політичних репресій.

У середині 1990-х, під час повторного слідства, масштаби зменшили до 7 тисяч. Площу місця розстрілів влада систематично “зменшує”, хоча за оцінками білоруських істориків і археологів, ця територія могла сягати 26 гектарів і на ній могли бути знищені від 40 до 300 тисяч невинних людей.

У 2017 році частину території планували віддати під забудову, але тоді від планів відмовилися після протестів громадянських і політичних активістів.

1 березня 2019 року Лукашенко під час прямої лінії з представниками різних ЗМІ розкритикував “народний меморіал” на місці захоронення і пообіцяв “навести там лад”. Він також заявив, що доручив увіковічнити це місце, хоча раніше щодо меморіалу в Куропатах зауважив: “Яка різниця, хто там і кого розстрілював?”.

Раніше білоруський президент заявляв, що встановлені активістами хрести йому “не подобаються”. “Навіщо ви повиставляли там білі хрести? Вам що, церква дозволила це зробити? Це демонстрація, а я проти такої демонстрації”, – казав Лукашенко.

Тим часом дії влади в Куропатах прокоментували представники трьох християнських конфесій. Глава Католицької церкви Білорусі, архієпископ Тадеуш Кондрусевич закликав терміново призупинити знесення хрестів, греко-католики назвали його “хрестоломом”, а прес-секретар БПЦ Сергій Лепін в коментарі Радіо Свобода висловив стурбованість.

У державному агентстві БЕЛТА заявили, що в Куропатах проходять планові роботи з благоустрою, монтуються огорожі, “видаляються незаконно встановлені споруди”.

В ініціативній групі “За порятунок меморіалу Куропати” події в Куропатах назвали “глобальним злочином, який стався на очах в усього білоруського суспільства”. Активісти заявили, що жодного громадського обговорення щодо знесення хрестів не було.

Читайте також:
Росія і Білорусь створюють єдине законодавство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна