Видалення адвоката родини Гандзюк із процесу – абсурд і загроза всій правовій системі, – Закревська

 

Адвокат родини вбитої громадської діячки Катерини Гандзюк Євгенія Закревська вважає правовим “абсурдом та загрозою” видалення її з процесу щодо обрання запобіжного заходу відстороненому голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, якого обвинувачують в організації вбивства Гандзюк.

Закревська пояснила “Новинарні” процесуальні тонкощі такого рішення та аргументувала, чому такі кроки суду є загрозливими як для конкретно цього кримінального провадження, так і для українського судочинства загалом.

“Почнемо з того, що мене, представника потерпілих, спочатку допустили в процес по розгляду запобіжного заходу – це насправді рідкість. Хоч я вважаю, що участь потерпілої сторони в таких процесах цілком допустима з точки зору КПК. Але потім сталося щось дивне – прокуратура, з метою доведення ризиків перебування Мангера на волі, долучила до матеріалів клопотання докази тиску на потерпілу сторону – зокрема протокол допиту мене як потерпілої в іншому кримінальному провадженні по моїй заяві щодо стеження за мною після одного з минулих засідань по Мангеру. І матеріали перевірки – яка дає підстави вважати, що стеження організовано Мангером”, – розповідає Євгенія Закревська, відома також як адвокат родин Небесної сотні.

Саме на цій підставі, на вимогу захисту, суддя і “виключила” Закревську з процесу.

“Аргументація – оскільки я є потерпілою в іншій справі від дій, можливо, саме підозрюваного, і прокуратура використовує цей аргумент для обґрунтування ризиків – то я не об’єктивна, і тому не можу приймати участь в процесі в якості представника”, – пояснила Євгенія.

“Це абсурд як на мене – в жодному законі чи правилах немає вимоги щодо об’єктивності адвоката: як представника потерпілого, так і представника захисту”, – наголосила Закревська.

Підставою для відводу, за її словами, може бути лише конфлікт інтересів із клієнтом.

“Тобто якби я, навпаки, раніше захищала Мангера чи мене можна було б запідозрити у симпатіях до нього”, – зазначила захисниця родини Гандзюк.

“Безвідносно до мене, я вважаю таку позицію загрозливою – тому що фактично це означає, що для того, аби вивести з процесу незручного адвоката (а ще простіше – прокурора, суддю), підозрюваному достатньо скоїти чи організувати проти нього правопорушення“, – підкреслила Євгенія Закревська.

“А що стосується даного засідання, то після того, як мене позбавили право голосу, фактично все клопотання і додані до нього матеріали були пропущені через викривлений “фільтр” захисту – майже в прямому сенсі: виривались слова із контексту, шматки із тексту, аж до зміни змісту на протилежний. Маніпуляції, дискредитація потерпілих і свідків, слідства. Просто відверта неправда. Все це при майже повній непротидії прокуратури. “Залишків” неспотворених аргументів в клопотанні не вистачило, щоб його задовольнили. На жаль”, – підсумувала пані Євгенія.

Як інформувала “Новинарня“, 2 квітня суд видалив із судового засідання адвоката родини Гандзюк Євгенію Закревську, коли обирали нову міру запобіжного заходу для підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк Владислава Мангера.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Суд одягнув на Мангера електронний браслет і постановив здати закордонний паспорт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна