Перерозподіл голосів у другому турі не можна визначити із калькулятором — КВУ

 

Перерозподіл голосів у другому турі виборів президента залежатиме від формату протистояння між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським та від позиції інших політиків щодо підтримки кандидатів.

Таку думку голова “Комітету виборців України” Олексій Кошель висловив в інтерв’ю телеканалу ZIK, передає “Укрінформ”.

“Я б закликав зараз і журналістів, і експертів не брати до рук калькуляторів і не рахувати перерозподіл голосів, тому що це не можливо визначити виключно математичним шляхом”, — зауважив Кошель.

За його словами, результат другого туру виборів значною мірою залежатиме від того, яку кампанію запропонують два кандидати та в якому форматі відбуватиметься “це змагання”.

“Чи буде змагання більш проросійського і більш проєвропейського кандидата, чи, може, більш досвідченого і зовсім недосвідченого політика і державного діяча? Чи це буде змагання у форматі реальних дебатів чи у віртуальному форматі? Без відповіді на ці питання жодним чином не можна прогнозувати перерозподіл голосів у другому турі”, — зазначив голова КВУ.

Також, за словами експерта, значний вплив на результат другого туру матиме й позиція інших кандидатів і їхніх політичних сил — чи підтримають вони публічно когось і з кандидатів.

“Але зараз я бачу, що інші кандидати і політичні сили схильні використовувати технологію Зеленського, тобто технологію мовчанки. Так само, як і Зеленський мовчав і фактично не висловлював жодної позиції напередодні першого туру. Зараз низка кандидатів займають точно таку ж позицію і публічно не говорять ні про свою підтримку, ні навіть про необхідність дебатів”, — уточнив він.

При цьому він наголосив, що позиція провідних політичних сил щодо необхідності проведення дебатів була би вкрай важливою, тому що “це ж не питання програшу чи виграшу когось із кандидатів, політтехнологій чи збільшення рейтингу, а питання прогнозованості української політики, що має надзвичайно велике значення”.

“Але ми бачимо, що зараз політики займають таку компромісну позицію і готуються до парламентських виборів. Це безвідповідальна позиція, як на мене, і вона може мати дуже серйозні негативи. Але традиційно українські політики керуються питаннями політичних вигод, а не інтересами країни”, — додав Кошель.

Нагадаємо, 31 березня в Україні відбувся перший тур виборів президента. Явка виборців становила 63,48%.

За попередніми даними ЦВК, у другий тур виборів виходять шоумен Володимир Зеленський та чинний глава держави Петро Порошенко.

Читайте також:
Суспільне закликає Facebook-аудиторію запрошувати Зеленського і Порошенка на дебати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна