Росія спотворює сигнали GPS в окупованому Криму та на військових об’єктах

 

Російські окупанти в Криму спотворюють сигнал системи супутникової навігації GPS, який використовують зокрема екіпажі кораблів і літаків.

Про це повідомляє “Голос Америки” з посиланням на звіт американської неурядової організації C4ADS, що аналізує глобальні конфлікти та питання транснаціональні безпеки.

Із лютого 2016 року росіяни використали технології з дезорієнтації системи супутникової навігації GPS майже 10 тисяч разів.

“Використовуючи дані наукового сенсора Міжнародної космічної станції, ми можемо ідентифікувати діяльність, яка становить значну загрозу для GPS-систем цивільних авіаліній в регіоні”, — йдеться у дослідженні.

Дослідники виявили 9883 випадки російського втручання до роботи Глобальної навігаційної супутникової системи GNSS у десяти місцях, що вплинуло на роботу навігаційних систем 1311 цивільних кораблів.

На думку аналітиків, РФ таким чином прагне захистити військові об’єкти в Криму або президента Володимира Путіна.

За даними дослідників, такі дії Росія також здійснюєв в Сирії, в районах бойових дій.

Читайте також:
Українська розвідка фіксує підготовку РФ до переміщення ядерних боєприпасів в окупований Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна