Екс-міністра оборони СРСР засудили за воєнні злочини на 10 років. Зараз йому 94

 

Суд Вільнюса заочно засудив колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова до 10 років позбавлення волі за воєнні злочини і злочини проти людяності.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 27 березня, інформує видання Delfi.

Судове рішення винесено у справі про події 13 січня 1991 року в столиці Литви. Язова звинувачували у тому, що наприкінці 1990 року він створив організовану групу з 160 військових і політичних діячів з метою повернення Литви до складу СРСР.

Генпрокуратура Литви просила для Язова довічне ув’язнення. 94-річний Язов проживає у Москві.

Суд також засудив до 12 років колишнього офіцера КДБ Михаїла Головатова.

Звинувачення в здійсненні радянської агресії пред’явлені загалом 67 громадянам Росії, Білорусі та України, їх звинувачують у військових злочинах і злочинах проти людяності. Більшість з них притягнуто до суду заочно, перед судом постали лише два громадянина Російської Федерації.

13 січня 1991 року радянська влада намагалася силою повалити законну владу в Литві, яка 11 березня 1990 року оголосила про незалежність від СРСР. При захопленні радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 осіб, більше тисячі беззбройних людей постраждали.

У “справі 13 січня” за звинуваченнями у створенні антидержавних організацій та вчиненні інших злочинів вже були засуджені шість осіб. Росія відмовилася співпрацювати з Литвою в розслідуванні цієї справи і відхилила прохання опитати колишнього главу СРСР Михаїла Горбачова.

Як інформувала “Новинарня“, ЄСПЛ визнав радянські репресії в Литві геноцидом.

Читайте також:
У Гаазі засудили до довічного ув’язнення екс-президента Республіки Сербської Караджича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна