У Львові вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

 

У Львові у понеділок, 25 березня, вшановують пам’ять В’ячеслава Чорновола, який рівно 20 років тому, 1999 року, загинув в автокатастрофі під Києвом.

Соратники відомого українського політика, публіциста, дисидента часів СРСР, засновника “Народного Руху України”, а також молоді люди зібралися удень біля його пам’ятника, передає “Радіо Свобода”.

“Я мав честь, що В’ячеслав був моїм приятелем у 60-х роках, те, що я зробив, втратив страх, робив свою літературу – це завдяки Чорноволу. Я пройшов через допити 1965 року, був свідком у суді, але перед засіданням з’явився Чорновіл і мені, і моїй дружині сказав, як себе поводити, але ми не повністю дотрималися цих вказівок, бо були надто радикальні, але це була майбутня наука для нас. Він був сповнений енергії і мав багато задумів”, – сказав дисидент радянського часу, поет Ігор Калинець.

“Особисто я познайомився з В’ячеславом Чорноволом після звільнення з табору, і його, і мого. Ми зрідка листувалися, коли були на засланні. В’ячеслав Чорновіл займає велике місце в моєму житті”, – зауважив колишній політичний в’язень радянських таборів, публіцист Мирослав Маринович.

Якби В’ячеслав Чорновіл не загинув 20 років тому, то українська політика мала б інше обличчя, наголосив Маринович.

“Для нього моральні й етичні принципи в політиці були дуже важливі. Мені здається, що за кожною втратою ми бачимо ще також і щось, що Господь дає нам для науки. Мені подобаються слова кардинала Йосипа Сліпого: “Хочете, щоб я був великим кардиналом, будьте великим народом”. Отак би ми могли сказати в період В’ячеслава Чорновола. Якщо ми хотіли, аби він був нашим президентом, нам треба було бути великим народом”, – пригадує Маринович.

Також сьогодні у Львові відбулася пам’ятна хода на честь Чорновола.

Читайте також:
Як проти Чорновола: в Одесі вчинили замах із вантажівкою на двох рухівців. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.