У ліквідованому банку зависли десятки мільйонів оборонного підприємства

 

Державне підприємство “Дослідно-проектного центр кораблебудування”, що входить в структуру концерну “Укроборонпром”, може втратити 47,7 мільйона гривень через ліквідацію “Імексбанку”.

Про це йдеться в звіті Держаудитслужби за  2016—2018 роки діяльності центру, який проаналізував  проект “Марлін”, передає ЕП.

Попри те, що “Укроборонпром” ще у 2014 році надіслав рекомендацію обслуговуватись винятково у банках з державним капіталом,  керівництво Центру кораблебудування продовжило термін дії угоди про розміщення 2,1 млн доларів в приватному банку протягом 2015 року.

У травні 2015 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав ліквідацію “Імексбанку”.

“Центру кораблебудування” було повідомлено, що сума акцептованих вимог з урахуванням курсових різниць становить 47,7 млн. грн.

Також у звіті наводиться приклад дискоординації між урядом, Міністерством оборони та “Центром кораблебудування”. З 2006 року тривають роботи над розробкою корабля класу “Корвет”. Протягом 2014-2016 років Центр кораблебудування витратив 32,9 млн. гривень власних коштів на розробку проектної документації, які не були компенсовані в рамках державного оборонного замовлення.

Крім того, Центру не компенсовані витрати у розмірі 1,3 млн. грн. по об’єкту “Бриз-40”, із виготовлення скороченого технічного проекту швидкохідного катеру секретного проекту 58165, який розроблено підприємством у 2014 році.

Протягом 2016-2018 років Державна прикордонна служба не платила кошти за цей проект, не зважаючи на показники Державної цільової правоохоронної програми.

У 2017-2018 роках в Центрі кораблебудування за власний рахунок виконувалося дві науково-дослідні роботи, а саме: зі створення мобільного вимірювального комплексу шифр “Октагон”, та з опрацювання можливості створення корабля протимінної оборони шифр “Бурштин”. Наразі роботи не завершені.

Загалом за даними бухгалтерського обліку Центру кораблебудування витрати на незавершені роботи становили 7 млн. грн.

Через залучення 12 працівників за договорами цивільно-правового характеру на виготовлення технічних документів при наявності відповідних фахівців у штаті Центру кораблебудування додатково втрачено 793 тис. грн.

Читайте також:
СБУ перевірить рахунки “Батьківщини” у справі про відмивання коштів

В Україні завершують ліквідацію понад 40 банків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна