З Хрещатика наступного року зникнуть каштани

 

Традиційні каштанові дерева на головній вулиці Києва — Хрещатику — замінять платани.

Про це в інтерв’ю “Вечірньому Києву” розповів заступник  генерального директора комунального об’єднання “Київзеленбуд” Дмитро Заруба.

“За результатами голосування по програмі “Обери дерево для Хрещатика”, більшість киян висловилися за платан. Це дерево дуже стійке до хвороб, шкідників, міських умов загазованості та інших шкідливих факторів”, – стверджує Заруба.

За його словами, платан не потребує регулярного поливу та витримує низькі та високі температури повітря.

“Наступного року відбудеться реконструкція Хрещатика. Зі свого боку ми будемо рекомендувати комунальній корпорації “Київавтодор”, яка є замовником робіт, врахувати побажання киян щодо висадки платанів і продумати систему, при якій коріння цих дерев в подальшому не “піднімало” би дорожнє покриття”, – зазначив чиновник.

Заруба пояснює, що каштани, висаджені вздовж столичних доріг, на жаль, не витримують сучасних умов міста – забруднення повітря, потепління клімату, розмноження шкідників.

“Зрештою сіль, яку взимку використовують як протиожеледний засіб, теж руйнує кореневу систему улюблених дерев киян… Лунали пропозиції замінити натрій хлор, яким посипають столичні вулиці безпечнішу для дерев речовину – магнієву сіль, але цей реагент виявився дуже дорогим”, – каже чиновник.

“З одного боку, кияни вимагають прибрати лід і сніг з київських вулиць, з другого – зберегти дерева. Врешті решт, виникає ситуація, як у медицині, коли одне лікуєш – інше калічиш”, – нарікає Заруба.

Водночас комунальник запевнив, що Київ без каштанів не залишиться.

“Так, на столичних алеях ці дерева замінять більш стійкі рослини – платани, катальпи, акації, клени та сакури. В той же час, у парках та скверах каштани не тільки залишаться, а й будуть висаджуватися нові. Адже з каштанами пов’язана історія Києва, тому немає сенсу змінювати та шукати новий зелений символ столиці”, – каже Заруба.

Читайте також:
“Зберегти історичний рельєф”: родичі полеглих виступили проти перебудови Алеї Героїв Небесної Сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна