Столицю Казахстану перейменують на честь екс-президента Нурсултана Назарбаєва

 

У середу, 20 березня, парламент Казахстану схвалив перейменування столиці з Астани на Нурсултан.

На спільному засіданні уряду новопризначений президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв направив цю пропозицію на розгляд парламенту без винесення на референдум, повідомляє місцевий портал “Новости Казахстана”.

Заступник голови партії “Нур Отан” (“Світло Батьківщини”) Маулен Ашимбаєв зазначив, що це рішення парламент вже ухвалив. Депутати сенату підтримали рішення про перейменування майже одноголосно. Тепер поправки до конституції набудуть чинності після їх підписання президентом Казахстану.

Касим-Жомарт Токаєв запропонував спорудити монумент на честь Назарбаєва в центрі столиці й назвати центральні вулиці всіх міст іменем Назарбаєва.

Як повідомляла “Новинарня“, напередодні Нурсултан Назарбаєв, який незмінно займав посаду президента Казахстану з 1990 року, заявив про свою відставку.

Наступного ж дня Касим-Жомарт Токаєв присягнув як президент Казахстану і отримав посвідчення глави країни.

Сам Нурсултан Назарбаєв після відставки очолить Раду безпеки Казахстану. Цю посаду він зможе займати довічно. Відповідний законопроект був прийнятий парламентом в травні 2018 року.

Відомо, що відповідно до тамтешнього законодавства, Нурсултан Назарбаєв має офіційний титул “лідера нації”. Цей статус довічно дає йому владні повноваження, незалежні від статусу президента, а також звільняє його і членів його сім’ї від ймовірності кримінального переслідування.

Читайте також:
Президент Казахстану заборонив уряду й парламенту використовувати на засіданнях російську

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна