Харківська сепаратистка, яка підривала пам’ятник УПА, отримала умовний вирок

 

Харків’янка Оксана Субботіна, затримана СБУ минулого літа при спробі вчинити підрив пам’ятника Української повстанської армії, отримала вирок – п’ять років позбавлення волі. Однак була звільнена від відбуття покарання з іспитовим строком три роки.

Як передає “Новинарня“, такий вирок суддя Київського райсуду Харкова Наталія Бородіна винесла ще 27 лютого, затвердивши угоду про визнання винуватості Субботіної.

Її визнано винуватою у вчиненні злочинів передбачених трьома статтями Кримінального кодексу – ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), ч. 1 ст. 258 (теракт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Також суддя постановила стягнути з обвинуваченої судові витрати на проведення експертиз в загальній сумі 10582 грн..

Проросійська активістка перебувала під арештом із 23 червня 2018 року аж до оголошення вироку. 27 лютого вона вийшла з-під варти.

Дії обвинуваченої кваліфіковано як закінчений замах на терористичний акт і незаконне поводження з вибуховими речовинами.

У матеріалах суду ідеться про те, що 23 червня 2018 року о 00 год. 49 хв. жінка дистанційно спробувала ініціювати вибух саморобного вибухового пристрою, який помістила в Молодіжному парку під таблицею “Українській повстанській армії”. Однак зловмисниця була затримана працівниками СБУ, вибухівка вилучена.
Перед тим “бомбістка” передала тротилову шашку масою 75 грамів для виготовлення вибухівки особі, яка діяла під контролем правоохоронних органів.

Вибухівка під пам’ятником УПА в Харкові

За версією обвинувачення, жінка діяла з метою залякування патріотично налаштованого населення, привернення уваги громадськості до своїх політичних поглядів щодо підтримки “ДНР” і “ЛHP”, дестабілізації ситуації в Харківському регіоні та забезпечення її подальшого розвитку за прикладом подій весни 2014 року у Донецькій та Луганській областях.

У вироку не вказано ім’я підсудної, однак про те, що підрив намагалася влаштувати Оксана Субботіна з групи “ХДС” (“Харьковское движение сопротивления”), “Новинарняписала ще в червні 2018 року.

Тоді її ім’я назвала так звана “правозахисна група “Успішна варта”, афілійована з проросійською партією “Успішна країна”.

Відповідно до баз даних, Субботіна Оксана Володимирівна, 19 квітня 1971 р.н., зареєстрована в Харкові.

За даними українських активістів, вона – активна учасниця антиукраїнських шабашів у Харкові у 2014 році.

Як інформувалаНовинарня“, торік 23 червня Служба безпеки України заявила, що попередила в Харкові теракт біля пам’ятника воїнам УПА, замовлений спецслужбами Росії.

Ішлося про те, що російські куратори планували для організації терактів в Україні використати учасників групи “Харьковское движение сопротивления”. Із 2014 року члени “ХДС” спеціалізувались на підриві національних пам’ятників, офісів українських патріотичних організацій та автівок активістів, на розвідці, а також поширенні антиукраїнської пропаганди.
За даними СБУ, з квітня 2018 року спецслужби РФ відновили фінансування діяльності “ХДС” для організації терактів у Харкові.

Одна із учасниць групи отримала від російських кураторів завдання підірвати пам’ятник воїнам УПА за допомогою саморобної вибухівки.

Затримана Субботіна тоді дала зізнавальні свідчення.

Під час обшуку вдома в жінки вилучили символіку Росії, “Беркута”, “ДНР/ЛНР”, георгіївські стрічки.

Оксана Субботіна затримання пам'ятник УПА Харків - вибухівка 28096065517_6261ac7b2e_o Оксана Субботіна Харків Оксана Субботіна 28096065357_a1de321332_o 42915612692_5ff5e9583d_o
<
>

Затриманій було оголошено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України (замах на теракт). Спецслужба розшукувала інших членів групи.

Читайте також:
На Миколаївщині СБУ затримала російських агентів. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.