Трамп продовжив санкції проти РФ через окупацію Криму

 

Президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік, до березня 2020 року, чинність кількох пакетів санкцій, запроваджених проти Російської Федерації адміністрацією Барака Обами через окупацію Росією Криму.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Білого дому 4 березня.

Зазначається, що 6 березня 2014 року було видано виконавчий указ №13660, яким запроваджено національний надзвичайний стан у США у відповідь на велику загрозу національній безпеці та закордонній політиці Сполучених Штатів через дії та політику осіб, які «підривають демократичні процеси та інституції в Україні, загрожують її миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності і сприяють незаконному присвоєнню її майна».

У зв’язку з цим 16 березня 2014 року було видано виконавчий указ №13661, яким розширено діапазон застосування оголошеного надзвичайного стану через дії РФ щодо України. У цьому виконавчому указі згадується розміщення Росією своїх військ у Криму.

Крім того, 20 березня 2014 року було видано виконавчий указ №13662, яким ще більше розширено сферу застосування обмежувальних заходів, передбачених в указах №13660 та №13661 у зв’язку з діями та політичними кроками уряду РФ, і зокрема, включаючи анексію Криму та застосування Росією сили в Україні, продовження підриву демократичних процесів і інститутів в Україні. Дії Росії призвели до загрози миру, стабільності, суверенітету і територіальній цілісності України, а також до незаконного присвоєння майна Української держави.

19 грудня було видано указ №13685, яким здійснені додаткові кроки щодо російської окупації Криму.

20 вересня 2018 року було видано указ №13849, щоб вжити додаткові кроки для втілення ряду обмежувальних заходів санкцій проти РФ, передбачених законом «Протидія супротивникам Америки через санкції». У цьому указі йдеться про запровадження санкцій проти 33 юридичних і фізичних осіб з оборонного сектору РФ.

«Дії та політика, вказані у цих виконавчих указах, продовжують створювати виняткову та надзвичайну загрозу національним інтересам та закордонній політиці Сполучених Штатів. З цієї причини проголошений 6 березня 2014 року національний надзвичайний стан і заходи, схвалені у цей день, а також 16 березня 2014 року, 20 березня 2014 року, 19 грудня 2014 року і 20 вересня 2018 року з метою урегулювання питань, пов’язаних з цим надзвичайним станом, повинні залишатися в силі після 6 березня 2019 року. Тому, відповідно до розділу 202(d) закону про надзвичайні стани (50 U.S.C. 1622(d)), я продовжую на один рік національний надзвичайний стан, оголошений виконавчим указом №13660″, – йдеться в повідомленні Трампа.

Це повідомлення має бути опубліковане у Федеральному реєстрі офіційних документів США та передане Конгресу.

Читайте також:
“Я завжди згадую про Крим”: Трамп назвав умову послаблення санкцій проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна