“Сорі за емоції”: Геращенко видалила допис про акцію “Хто вбив Гандзюк?” в Одесі

 

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко перепросила “за емоції” і видалила з “Фейсбуку” свій допис про те, що нібито зустріч родичів військовополонених українських моряків з американськими та європейськими дипломатами на борту ракетного есмінця ВМС США “Дональд Кук” вранці 27 лютого скасували через акцію “Хто вбив Катю Гандзюк?”.

“Пізніше мені скинули посилання, що екскурсія була скасована через пізню заявку. Дякую за це посилання. Це важливо, я мала іншу інформацію від джерел, близьких до родин… Враховуючи делікатність теми, й що стосується родин моряків, і що стосується Каті Гандзюк, я видалила попередній пост, в тому числі на прохання своєї френд-стрічки”, – написала Геращенко.

“Соррі за емоції, пов’язані зі щирим переживаннями за родини моряків”, – додала вона.

Раніше Геращенко писала, що багато сімей полонених моряків “добиралися до Одеси здалеку і дуже очікували цієї зустрічі”, але її нібито було скасовано “з міркувань безпеки” після того, як у вівторок поблизу американського есмінця група активістів влаштувала акцію “Хто вбив Катю Гандзюк?”.

“Мені дуже боляче, коли на страшній смерті молодої жінки продовжуються такі огидні спекуляції, мета яких – аж ніяк не дізнатися правду, а просто провокації. Американський есмінець – це підтримка України, зустріч із сім’ями – це була б підтримка сімей та важливий сигнал РФ із вимогою звільнення моряків. У мене немає слів”, – обурювалася Геращенко.

Про те, що причиною скасування візиту родичів моряків на есмінець стала акція активістів на Одеському морському вокзалі, писали й деякі одеські ЗМІ. Потім цю тезу масово поширювали в соцмережах.

Проте згодом Радіо Свобода з посиланням на прес-службу Військово-морських сил України повідомило, що екскурсію на американський корабель було скасовано через запізнення з подачею відповідної заявки. 

“Була ідея провести кораблем екскурсію для батьків і родичів наших військовополонених, але, на жаль, заявку подали пізно, а у корабля зараз щільний графік – він готується до походу. Тому «Дональд Кук» не зміг затриматися в Одесі та залишив порт за графіком, 27 лютого», – заявили в прес-службі.

Рішення не було пов’язане з акцією “Хто замовив Катю Гандзюк?”, наголосили представники ВМСУ.

Ірина Геращенко пообіцяла “зв’язатися з ВМС України і дізнатися, чому посадові особи не змогли швидко оформити заявку, якщо родини були запрошені”.

“Мені дійсно дуже і дуже прикро, що родини не змогли відвідати есмінець і поспілкуватися з нашими друзями.  Для них це була б важлива подія і психологічна підтримка”, – наголосила перший віце-спікер парламенту. 

Акція, про яку йдеться, відбулася увечері 26 лютого і тривала кілька хвилин. Одеські та київські активісти розгорнули плакати з надписами та підпалили кілька фаєрів.

Після цього двох учасників акції затримали.

“В Одесі озброєні автоматами невідомі люди без опізнавальних знаків в публічній зоні Морського вокзалу затримали двох активістів: Романа Герасимюка та Богдана Копертеха, що брали участь у акції з фаєрами та плакатами «Хто замовив Катю Гандзюк?»”, — написав одеський активіст Сергій Стерненко.

За його словами, активістам не пояснили, за яке порушення їх затримано.

Як згодом пояснив радник начальника управління Нацполіції в Одеській області Руслан Форостяк, активістів затримали представники Сил спеціальних операцій, бо вони «перетнули межу посту військової служби правопорядку та намагались провести акцію біля ракетного есмінця США «Дональд Кук» в Одесі”.

«Діючи по уставу, специ ССО, не дуже розуміючись на банерах, сприйняли цю ситуацію по-своєму однозначно та відповідно до статуту негайно затримали двох підозрілих осіб з рюкзаками», — написав Форостяк.

Читайте також:
Порошенко провів зустріч з Волкером на есмінці “Дональд Кук”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна