Порошенко провів зустріч з Волкером на есмінці “Дональд Кук”

 

Президент Петро Порошенко у вівторок, 26 лютого, провів зустріч зі спецпредставником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером на борту американського ракетного есмінця “Дональд Кук”, що прибув до Одеси.

“Сьогоднішній візит американських суден до Одеси є яскравою демонстрацією унікальної співпраці між Києвом і Вашингтоном. Дуже символічно, що наша зустріч з американськими партнерами відбулася саме на борту легендарного есмінця “Дональд Кук”, який є дуже частим гостем у Чорному морі”, – ідеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

“Це також важливий сигнал Кремлю: по-перше, що Крим український, по-друге, що свобода мореплавства в регіоні буде забезпечена як гарантована конвенцією ООН з морського права, і по-третє, що українсько-американське партнерство едине, як ніколи, і ми ефективно співпрацюємо в усіх сферах, зокрема оборонній”, – додав глава Української держави.

Петро Порошенко високо оцінив збільшення військової присутності США в Чорному морі.

“Дуже ціную те, що наші американські партнери збільшили військову присутність у Чорному морі у відповідь на наше прохання. Це важлива відповідь на неспровокований напад та акт агресії проти українських кораблів, який стався 25 листопада минулого року. Агресія Кремля, хочу наголосити, зачіпає не лише життєві інтереси України. Вона зачіпає і питання безпеки ЄС, НАТО в Чорному морі”, – наводить слова Порошенка прес-служба.

Петро Порошенко на есмінці “Дональд Кук”

У свою чергу Курт Волкер запевнив, що США стоять на позиції твердої підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

“Ми стоїмо і завжди стоятимемо поруч з Україною та українським народом на захист свободи і демократії. Для мене велика честь бути тут сьогодні разом із вами, пане президенте. Ми тут як ваші добрі партнери та друзі. Для нас також важлива підтримка свободи судноплавства”, – передає слова спецпредставника Держдепу прес-служба Порошенка.

“Ми засуджуємо російську атаку на українських моряків у Керченській протоці і ми закликаємо до звільнення українських моряків, які незаконно ув’язнені в Росії”, – наголосив Волкер.

За інформацією прес-служби глави держави, на зустрічі були присутні також посол США в Україні Марі Йованович, міністр оборони України Степан Полторак, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, командувач Військово-Морських сил ЗСУ Ігор Воронченко.

Ракетний есмінець “Дональд Кук”(USS Donald Cook – DDG 75), оснащений системою протиракетної оборони “Іджіс”, поряд із есмінцями ВМС США “Карні”, “Росс” і “Портер”, розміщений на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі Рота. Він несе до 56 крилатих ракет “Томагавк” з дальністю дії 1,6 тис. км.
Бойовий корабель зайшов до Одеси 25 лютого та пришвартувався біля пірсу поблизу Одеського морського вокзалу. Корабель пробуде в Україні до 27 лютого.

Есмінець USS Donald Cook у протоці Босфор 19 лютого 2019. Фото: Reuters

Читайте також:
У Чорне море зайшла група кораблів НАТО. Есмінець США “Дональд Кук” прямує в Одесу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна