У 2019 році пенсії зростатимуть у кілька етапів, — міністр соцполітики

 

Нова система пенсійних виплат передбачає автоматичну індексацію пенсій, а також кілька етапів підвищення виплат за урахуванням рівня інфляції та середньої заробітної плати в Україні.

Про це на нараді щодо індексації пенсій заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Так, міністр наголосив, що новим законом запроваджується диференційний принцип пенсійних виплат.

“Кожен пенсіонер має ту пенсію, яку він заробив, зважаючи на два показники — трудовий чи страховий стаж та заробітної плати, яку він отримував. Це було не просте рішення. Багато хто критикував його, адже хтось отримав більше, хтось — менше. Загалом, якщо взяти всю цю систему, то середнє підвищення пенсії склало 561 гривню. Але це не значить, що кожен пенсіонер отримав пенсію, більше на 561 грн. Кожен отримав ту надбавку, яка була йому визначена єдиною формулою, яку було запроваджено”, — зазначив міністр.

Зокрема Рева зауважив, що тепер  індексація пенсій буде автоматичною та відбуватиметься щорічно.

“Дуже важливим елементом цієї реформи була автоматична індексація пенсії за новим принципом, який було закладено в законі. Цей принцип передбачає врахування двох основних показників для проведення перерахунку. Перший — це рівень інфляції за попередній рік. Цей показник брався в розмірі 50% від попереднього року. Другий — це зростання наполовину середньої заробітної плати по країні. Закон передбачає, що така індексація буде проводитись щорічно, починаючи з 2019 року. Тому, 1 березня цього року всі ці процедури будуть проведені вперше, відповідно до норм нового закону”, — сказав він.

Також міністр заявив, що нова система пенсійних виплат передбачає кілька етапів зростання пенсій.

“Хочу звернути увагу, що це не означає, що всі пенсії будуть індексуватися лише один раз. Якщо ми беремо 2019 рік, то система пенсійного забезпечення передбачає декілька етапів зростання пенсійних виплат для певних категорій громадян. З 1 січня 2019 року було збільшене пенсійне забезпечення тим пенсіонерам, у яких пенсія була нижча прожиткового мінімуму у зв’язку зі збільшенням показника прожиткового мінімуму в Україні”, — наголосив Рева.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко на нараді щодо індексації пенсій заявив, що в державі забезпечені необхідні економічні умови для проведення індексації пенсій найменш захищеним категоріям пенсіонерів.

“Насамперед зусилля президента, зусилля уряду, Прем’єр-міністра, Верховної Ради були спрямовані на те, щоб зберегти єдність країни, захистити українську землю, побудувати українську армію. Захистити від тих викликів, які спричинила війна і агресія Російської Федерації. Зберегти гривню, стабільність банківської системи. Зберегти економіку в умовах, коли 20% економіки знаходиться під окупацією. І провести реформи, які не проводилися чверть століття”, — зазначив Порошенко.

“Сьогодні ми можемо наголосити, що першим результатам реформ, нарешті, може радіти Україна. Дванадцять кварталів поспіль іде економічне зростання. Економічне зростання у 2018 році складало 3,4%. Приборкано інфляцію, скорочено дефіцит бюджету, наповнені золотовалютні резерви“, — додав він.

“Це означає, що нині стабілізовано економіку. І створено всі умови, зокрема й економічні, щоб ми, крім вирішення надскладного і пріоритетного завдання боротьби з російським агресором і побудови армії, ми можемо перейти і до другого не менш важливого завдання — боротьби з бідністю”, — підкреслив президент.

Читайте також:
Уряд схвалив виплати субсидій готівкою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна