Окупанти готують конфіскацію майна ПЦУ і депортацію священиків, – Епіфаній

 

Починаючи з березня, виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів Православної церкви України в ОРДЛО.

Про це заявив глава ПЦУ митрополит Епіфанійпередає прес-служба Церкви.

За його словами, у зв’язку з цим є загроза конфіскації майна громад та депортації священиків з окупованих територій.

“З 2 березня 36 храмів та приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, які належать громадам нашої Церкви в окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути “конфісковані на користь республіки”, священики – депортовані”,  – попереджає очільник ПЦУ.

Епіфаній пояснив, що підставою для таких утисків є незаконна вимога до громад “зареєструватися за законами республіки”.

“Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий “закон”, ніким не визнається державою”, – наголошує митрополит.

Зважаючи це, Епіфаній звернувся до ООН, ОБСЄ, країн-гарантів мінського процесу, до ЄС та загалом до усіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом “вплинути на тих, від кого залежить прийняття остаточних рішень у порушеному питанні, та вжити заходи з метою не допущення катастрофічного розвитку подій”.

Він додав, що протягом останніх п’яти років ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання в ОРДЛО постійно погіршується.

Зокрема, систематично порушуються права віруючих, релігійних громад та священнослужителів ПЦУ.

“Це виявляється у систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів, тощо”,  – обурюється митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Читайте також:
Окупаційна влада Криму хоче забрати єдиний храм ПЦУ, – Зоря

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна