Малорос випрошує на колінах, українець – вириває в боротьбі, – В’ятрович про різницю між типажами

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті, історик

Про малороса і українця (FB)

Малорос – це лінь українця. Вона може бути наслідком втоми. Але необов‘язково.

Бути малоросом просто легше. Це спокійно, не викликає конфліктів з сусідами. Хоч, звісно, не викликає у них захоплення, чи навіть просто поваги. Але на рівні малороса немає потреби в цьому – «лиш би не чіпали».

Малорос – це українець, який не хоче рости, якому не треба багато.

Бути українцем важко. Це постійний процес відстоювання своєї особливості перед собою та іншими. Говорити не так, як вони, і не те, що вони хотіли б чути від тебе. Дряпатися кудись вгору, де тебе ніхто не чекає. Звідки на тебе зневажливо кидають погляди інші, мовляв «а тобі чого там унизу не сидиться».

Малоросу простіше, у нього вже є все, що потрібно для його ідентифікації іншими. Всі його особливості (вареники, борщ, гарні пісні…) вже давно відібрані цими іншими за їх смаками. То ж вони не викликають ні в кого заперечень.

Українець постійно відтворює свої особливості, він має просувати їх у світі, де вони сприймаються з подивом, а іноді навіть ворожістю, яку викликає чуже і незрозуміле.

Малорос вірить, що найважливіше можна випросити на колінах. Українець знає, що мусить вирвати його в боротьбі.

Для малороса головне у головній пісні – «згинуть наші вороженьки як роса на сонці». Для українця – «душу й тіло ми положим за нашу свободу».

Малоросом бути легше, але щоб не було соромно перед дітьми, маємо залишатись українцями.

Читайте також:
Феномен Зеленського є помстою обивательської посередності, — Крапивенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна